Neophodno usvojiti omladinsku politiku i sprovesti izbore u MZ Pale

03.08.2021. 15:23
1
IZVOR: Katera

Nevladina organizacija "Centri civilnih inicijativa" (CCI) održala je danas konferenciju za novinare u Palama, gdje su predstavljeni rezultati istraživanja monitoringa rada lokalne samouprave u ovoj opštini, za period od 1. januara do 30. juna 2021. godine.

Predstavnici CCI su na konferenciji za novinare istakli da rad Skupštine opštine Pale u navedenom periodu prošao u političkim sukobima ili prepucavanjima predstavnika političkih partija vlasti i opozicije.

Na osnovu polugodišnjeg monitoringa rada lokalne vlasti utvrđeno je da je načelnik opštine Boško Jugović preuzeo mandat bez predstavljenog ekspozea javnosti, koji zbog visokog stepena odgovornosti funkcije načelnika opštine, je potrebno predstaviti javnosti.

Projekt koordinator CCI Slaven Divčić rekao je novinarima da je polugodišnjim monitoringom utvrđeno da izbori za savjete mjesnih zajednica u Palama nisu održani u posmatranom periodu, iako izborni zakon predviđa održavanje istih u roku od tri mjeseca od konstituisanja lokalnih organa vlasti.

- U dosadašnjem radu Skupštine opštine nije bilo značajnijih pomaka za unapređenje kvaliteta života građana ove opštine. Većina korisnih mjera koje su razmatrane na sjednicama SO Pale bile su formiranje komisija, izvještaji o radu javnih ustanova i preduzeća, protokolarne mjere i drugo - kaže Divčić.

Divčić ističe da je uprkos tome, SO Pale donijela i nekoliko značajnih odluka i mjera, od kojih izdvajaju tematsku sjednicu na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o planskoj gradnji na Jahorini, s ciljem zaštite olimpijske planine od neplanske gradnje infrastrukturnih objekata.

- Što se tiče najvažnijih akata lokalne samouprave kao što su Program rada i Budžet, u narednom periodu potrebno je uspostaviti kontinuitet i dobre prakse planiranja i usvajanja ovih važnih dokumenata na vrijeme i u skladu sa rokovima, te uz značajnije uključivanje javnosti i zainteresovanih građana i udruženja - rekao je Divčić.

Prema izvještaju CCI, odlaganjem izbora u mjesnim zajednicama opštine Pale za septembar 2021. godine, prekršen je Izborni zakon Republike Srpske koji propisuje da se izbori za članove savjeta MZ održavaju najkasnije 90 dana od dana konstitutisanja lokalne vlasti.

- Naša preporuka je da navedeni izbori budu provedeni transparentno i demokratski, u skladu sa zakonskim propisima, te u narednom periodu da se poštuju predviđeni rokovi - kaže Divčić.

Dodaje da opština Pale nema važeću omladinsku politiku ili strategiju za mlade, te je istu potrebno usvojiti u narednom periodu.

- U narednom periodu potrebno je izraditi strateški planski dokument za razvoj Jahorine, ali  i drugih značajnih turističkih potencijala u opštini Pale - dodaje Divčić.

Takođe, kažu, potrebno je obratiti pažnju na potrebe lokalnog stanovništva, odnosno mjere koje bi dovele do unapređenja kvaliteta života.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Petar 07.04.2022. 21:06
    Kakva budala ovaj Slaven, treba ga ispitati.
Povezane vijesti
Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    4h 49m
    0
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    19h 43m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    5h 42m
    2
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    5h 6m
    2
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    22h 20m
    1