Невенки и Рајки Пралица потребна помоћ

10.06.2022. 09:40
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Невенка и Рајка Пралица из Кадин Јеловца код Козарске Дубице тешко болесне живе у малој, оронулој кући без струје и воде, због чега им је потребна помоћ хуманих људи како би добиле кров над главом достојан човјека.

Кров куће, која је саграђена прије много година, оштећен је и прокишњава, а зидови су попуцали па баке, које су загазиле у девету деценију живота,  страхују да би трошни дом, одавно нагризен зубом времена, могао да их и повриједи.

Хуманитарка Љиља Гарача из Козарске Дубице рекла је за “Глас Српске” да је ове баке, које су иначе јетрве, обишла на позиве њихових комшија.

- Од када су им мужеви умрли, оне живе саме. Рајка је непокретна, а Невенка је имала мождани удар па јој је десна рука одузета. Живе веома тешко, а једина примања су им накнаде од социјалне помоћи - казала је Гарача додајући да Рајка има кћерку која им помаже, али ни она сама не ради.

У кућици у којој живе, осим зидова који отпадају, објашњава, дотрајали су прозори и врата.

- У њиховом дворишту озидана је кућа њиховог покојног рођака, али није завршена. Надам се да ћемо уз помоћ хуманих људи и заједничким снагама успјети да завршимо једну собу и купатило, да њих двије не стрепе од сљедеће зиме - рекла је Гарача.

Када је хитна помоћ једном приликом долазила по Рајку у малу кућу гдје сада живе, прича Гарача, морали су поскидати врата да би могли унијети колица како би је изнијели.

- Прво ћемо им развести струју, па нам је потребан материјал за струју и унутрашње радове на сређивању просторије и пријеко су потребна два кревета за болеснике. Имају само неки стари фрижидер, па би им добро дошао и неки решо или пећ, јер и по врућини ложе ватру у кући - истакла је она. Осим тога, како је казала, било би добро да неко донира и пелене за баку која је непокретна, али и нешто мало одјеће, пиџаме или спаваћице, те пешкире.

- Рајка је слабашна и прича неповезано, док Невенка све разумије, прича, али тешко. Мимо свега тога, у кући је све уредно и чисто, а она има чак и малу башту, бољу него многи који имају здраве обје руке - казала је Гарача.

Невенку је, прича, тежак  живот научио да се бори, па тако и сада без обзира на то што је болесна,  своју непокретну јетрву држи чистом и уредном.

- Нисам одавно срела тако драгу жену. Зато молим све који су у могућности да помогну, а Невенка ће вас благосиљати као и мене прије неколико дана, када ми је на растанку дала благослов и једну мирисну ружу, јер друго, како каже, нема - закључује Гарача с којом сви који желе помоћи бакама могу да контактирају путем броја телефона 065/387-910.

Пише: Јана Кезић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    За Катеру 10.06.2022. 10:58
    Ако сазнате неки број рачуна гдје се може уплатити, замолио бих вас да додате у текст.
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    4h 7m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    3h 47m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 10m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    8h 7m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    21h 32m
    0