Ни након 22 године нема судског епилога за убиство Риста Југовића

09.03.2024. 13:57
1
ИЗВОР: srna.rs

Сутра се навршава 22 година од убиства Ристе Југовића на Палама, генералног директора Српског осигуравајућег друштва "Јахорина", али још нису откривени ни извршиоци, нити налогодавци овог злочина.

Истрага о убиству Ристе Југовића полицијски је окончана, али Тужилаштво БиХ годинама не успијева да овај случај доведе до краја, односно да ухапси и процесуира извршиоце и налогодавце овог злочина.

Непосредно пред убиство, 7. марта 2002. године тадашњи генерални директор Српског осигуравајућег друштва "Јахорина" одржао је конференцију за новинаре у Бањалуци на којој је по ко зна који пут обавијестио јавност у Републици Српској о "хајци" која се води против њега, као и о константним политичким, полицијским и медијским притисцима и застрашивањима, чак и пријетњама смрћу.

Обраћајући се на конференцији за новинаре Југовић је тада рекао: "Докле ће ићи на `Јахорину`? Ићи ће све док је не покоре и покупе све што има. Њихов покушај иде у правцу да мене више нема, јер ако мене нема, они ће приватизовати `Јахорину`... Све су то црвене прозивке центара моћи, јер је у спрези полиција, тужилаштво, судови и политика...".

Породица Југовић и даље сматра да је његово убиство "организовано" и да је, највјероватније, повезано са нелегалном и сумњивом приватизацијом Српског осигуравајућег друштва "Јахорина".

Ристова супруга Ратка, син Миро и унук Ђорђе упорно су, али без успјеха, покушавали да, пратећи траг новца, открију ко је имао користи од овог убиства, те како је фирма, чија је процијењена вриједност износила више од пола милијарде КМ, распарчана и приватизована за свега неколико година и под веома сумњивим околностима.

Ристо Југовић убијен је у недјељу увече, 10. марта 2002. године испред породичне куће на Палама.

Према обдукционом налазу, којег је урадио судски вјештак Илијас Добрача, Југовић је био погођен са више хитаца из ватреног оружја калибра 7,65 милиметара. Један метак погодио га је у лијеву подлактицу, друга два су га погодила у грудни кош и стомак, а остали хици у врат и ноге, након чега је усљед обилног крварења наступила смрт.

Ристо Југовић рођен је 1941. године на Палама, гдје је завршио основну школу. Средњу економску школу и Економски факултет завршио је у Сарајеву. Био је магистар економских наука.

Прије рата у БиХ, био је запослен у РО "Фамос" Коран, "Црвена застава" Крагујевац и Народној банци БиХ. Функцију генералног директора Српског осигуравајућег друштва "Јахорина" обављао је од 1992. године.

Био је и носилац Ордена Немањића, као и Ордена Светог Саве првог реда.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 09.03.2024. 16:02
    Ima ima, pogledajte privatizaciju Jahorina osiguranja i reći će vam se samo od sebe.
Повезане вијести
Ни након 22 године нема судског епилога за убиство Риста Југовића Ни након 22 године нема судског епилога за убиство Риста Југовића
Ни након 21 годину нема судског епилога за убиство Риста Југовића Ни након 21 годину нема судског епилога за убиство Риста Југовића
Убиство Ристе Југовића није ријешено ни након 20 година Убиство Ристе Југовића није ријешено ни након 20 година
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 20m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 30m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 2m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 21m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 24m
    0