“Није српски повлачити се из БиХ”

05.10.2019. 19:12
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ми дјелујемо у оквиру Устава, али идемо напријед, гледамо у будућност и хоћемо да се питамо у свему гдје имамо потпуно право. Није српски повлачити се из БиХ.

То у интревјуу за Српскаинфо каже предсједник ПДП Бранислав Бореновић, говорећи о Декларацији усвојеној на страначком Сабору прије седам дана и реакцијама појединаца из Сарајева који су је назвали „документом скривених намјера“.

– Вјероватно су ти што то смишљају исфрустрирани јасним ставовима који су унутар дејтонских уставних оквира, па појединци из Сарајева покушавају тражити неке скривене намјере. Њима одговара ретроградна прича из Бањалуке којом се Република Српска изолује, напуста, предаје, а чим осјете снажне поруке да хоћемо лидерство Српске, да хоћемо да се питамо и дјелујемо у Сарајеву, да је БиХ српска и бошњачка и хрватска, као и сваког грађанина, онда се успаниче – каже Бореновић.

Декларација ПДП важи до 2039. године. Да ли се у овако немирно вријеме, на подручју какав је Балкан, ишта може планирати у наредних 20 година?

Ми смо одговорни људи и озбиљна партија и не би усвојили ниједан документ да не знамо да може бити реализован. Дакле, то је веома озбиљна декларација у којој је свака ријеч прецизна, одмјерена и стратешки усмјерена да се тренутна реалност мора прихватити, и да се у тим оквирима може и мора много боље. Све док мислимо да живимо у оковима постојећег уставног уређења, и свијест ће нам бити заробљена, а појединци, странке, елите ће у континуитету предлагати дијаметрално супростављена рјешења, стварати тензије, излазити из уставом утврђених оквира, вртити се у зачараном кругу ишчекивања, наметања, прегласавања, варања, неповјерења, а вријеме пролази, земља се празни, стање се погоршава. Знамо да и у овом уређењу можемо сви боље, само је једна реалност коју треба да прихвате сви или бар највећи део политичких структура, а то је дејтонска БиХ. Вријеме је да се престане са појединачним сновима и маштањима, нека то чувају у својим главама, а емоције замене рационалним и разумним размишљањима. Требамо почети да се такмичимо у отварању радних мјеста, новим инвестицијама, новим технологијама, квалитетнијем образовању, бољем здравству, већим платама, пензијама. Ми смо убијеђени да РС може бити лидер процеса у БиХ, добро се позиционирати и на регионалном, па ако хоћете и на европском, међународном плану. Морамо се престати свађати, затварати врата, бивати непожељни, већ радити да имамо више пријатеља. Људи су уморни од неизвјесности и хоће нормалан живот.

Слика

Противите се БиХ са снажним централним надлежностима и залажете за то да Српска буде лидер БиХ. Колико је то реално у вријеме када из Сарајева желе још јачу БиХ, а у Бањалуци размишљају о самосталности?

Једино рјешење је прихватити стварност да Сарајево и БиХ морају прихватити Бањалуку и Српску као што и ми морамо схватити да је БиХ, као што сам већ рекао и српска, катастарски, грунтовно, културно, историјски и људски. То је земља Шантића који је опевао оно што сада ми, много мање поетски, говоримо и за шта се не обезбеђују услови – остајте овде. Земља Дучићева, Кочићева, српских сарајевских трговаца који су и у турско и у аустријско вријеме имали своју ријеч у том, и нашем граду, а ми смо се сада повукли. То је наша земља и требамо бити проактивни. Ако ћемо прагматично, ми смо акционари који имају своје акције у предузећу које се зове БиХ. И хоћемо да нам акције достижу што већу вриједност, да имамо боље приносе, веће користи. Морамо тражити такве партнере на све три стране у оба ентитета. Вријеме је да из Сарајева дођу на Дан Републике Српске и прихвате Српску као трајну тековину унутар БиХ која чува и брине не само о српском, већ и о бошњачком, хрватском и сваком човјеку који се осјећа као грађанин ове земље у којој се може, када створимо услове за то, живети достојанствено без обзира на нацију.

Поново сте изабрани за предсједника странке, да ли ће ПДП у наредне четири године на неки начин мијењати политички курс према актуелној власти у Српској или однос према БиХ?

Увијек смо били и сада остајемо досљедни нашим принципима. Да смо бескомпромисни према свим аномалијама у друштву, да смо спремни опозиционо дјеловати, доказали смо и нашим потезима као што су изласци из власти. А могли смо се и ми прилагодити, трошити јавне ресурсе, отимати из џепова грађана, грабити дио плијена и куповати, прекрајати изборну вољу бирача. Нисмо такви и вјерујемо да у политици може и мора постојати морал. Наши наредни приоритети су: радити на измјенама Изборног закона, тражити објективнији рад и бољи парламентарни надзор јавних сервиса, мијењати закон о политичким партијама, инсистирати на ефикаснијем и праведнијем правосуђу…

Били смо и бићемо и даље отворени за нове људе, идеје, позивати и аполитичне и оне који се критички односе према политичким процесима, бити спремни да чујемо и другачије мишљење и другачији став како бисмо дошли до најбољег рјешења, како бисмо са разлогом позвали најбоље, најпродуктивније, најпаметније наше људе да нам се придруже, да би ово стање изолованости, отуђености, бахатости, негативне селекције, бесперспективности мијењали у правцу модернизације, обнове, развоја, стабилности и перспектива које значе добар, квалитетан, праведан и достојанствен живот за све људе у нашој републици. И, на крају, ми смо израдили један капитални документ, Програм обнове Републике Српске. Данашња Влада преузима многе мјере из нашег програма и још да су у стању да их реализују, ми бисмо били задовољни.

Шест делегата ПДП је гласало против вашег избора за предсједника. Како то коментаришете?

Очекивао сам и прижељкивао више кандидата. Тајно гласање је важно, даје могућност да свако одлучи по својој вољи и искрено, можда сам и очекивао и више гласова против од два одсто. Ово је мој други и завршни мандат на челу странке, јер смо једини који смо промијенили статут и ограничили мандат предсједника на највише два узастопна мандата. И то показује нашу снагу и храброст и да смо у сваком моменту спремни на промјену, односно прихватање одговорности вођења партије.

Да ли би блокаде у фомирању власти БиХ могле да доведу до међународног интервенционизма у БиХ? Коме би то одговарало?

Блокаде највисе штете грађанима, па тако сада имамо ситуацију да око милијарду марака разних инфраструктурних пројеката чека само ратификацију ПС БИХ који је безразложно, само због политичких сујета, блокиран и не засједа. С друге стране, блокад шаљу ружну поруку и показују политичку немоћ, незрелост и ужасну сујету појединаца и странака. Апсурд је да смо једина земља у којој новоформирана владајућа коалиција блокира рад парламента у којој има већину. У свакој другој земљи, зависно од ситуације, то ради опозиција, грађани, војска, полиција. Само код нас нова власт блокира земљу.

Нисам присталица било каквог међународног интервенционслизма, ми смо увијек страдали због тога и кад се не мора, неодговорно га је изазивати. Али јесам присталица домаћег, народног интервенционализма и то на изборима када треба кажњавати оне који нас држе као таоце личних фрустрација и неспособности.

Слика

На кога мислите?

Срамота је да већ годину дана СНСД, наводно побједник избора и наводно политички лидер, најјача странка најјачег лидера, није у стању формирати власт, а све имају – пуну контролу Дома народа, колегијум оба парламентарна дома, подијељене ресоре, посмјењивали су све дипломате из реда српског народа, повећали број запослених у Предсједништву БиХ за 20 одсто. Пролази вријеме и истиче потенцијални мандат када након осам година на чело треба доћи предсједавајући Савјета министара из реда српског народа. Наводно најјачи показују невјероватну немоћ и неспособност.

Драшко и Јелена имају подршку

Имају ли народни посланици Јелена Тривић и Драшко Станивуковић подршку странке за дјеловање парламенту и у Бањалуци? Због чега им се остали посланици ПДП нису придружили на протесту против поскупљења струје?

Наравно да имају подршку. То су сјајни млади људи, вјерујте да имају не само политичку, партијску, него и родитељску подршку партијских „првобораца“. Њихова енергија и младост у комбинацији са искуством и мудрошћу чланова са дужим стажом је наша велика снага, тај баланс који интензивно пазимо и градимо. На свим протестима сам лично био, као и други кључни партијски људи, моји најближи сарадници, наши активисти. Ту су били посланици, на задњим протестима лично је др Шврака био поред мене, прошли пут скоро цијели посланички клуб. Ми смо на окупу, увек заједно.

Локални избори су пецифични

Да ли ће ПДП ићи у коалиције за локалне изборе сљедеће године? Разговарате ли о томе са СДС?

Локални су избори специфични и доста се разликује ситуација од општине до општине. СДС је наш најдуговјечнији партнер, заједно смо у власти или опозицији у већини општина, али постоји неколицина мјеста гдје не постоји „правило“ блоковских подела које важе на нивоу РС. Што се нас тиче, посебно ће бити значајно направити јаке коалиције у великим градовима, али након формирања власти и значајне помаке у мањим општинама. Значи нам Бањалука и Бијељина, али треба развијати и Мркоњић Град и Власеницу и Рудо и свако мјесто у РС. Ми ћемо имати слуха за ставове из наших одбора, свака је локална заједница сама по себи важна, те ту постоји унутарстраначка демократија. А, што се тиче коалиција, тек слиједе озбиљни разговори на нивоима странака.

Коментари 0
Повезане вијести
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Бореновић: „Ово је затварање очију пред крађом избора“ Бореновић: „Ово је затварање очију пред крађом избора“
Бореновић, Вуковић: Све осим поновљених избора за предсједника представља демократски мрак Бореновић, Вуковић: Све осим поновљених избора за предсједника представља демократски мрак
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 56m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 12m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 28m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 50m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 38m
    0