Николај Велимировић - Духовник и светац

19.05.2021. 08:29
0
ИЗВОР: СРНА

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио је на данашњи дан 2003. године светим епископа охридског и жичког Николаја Велимировића /1881-1956/.

По завршетку студија теологије у Швајцарској Николај Велимировић докторирао је теологију на универзитету у Берну, послије чега је дипломирао филозофију на енглеском универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. се замонашио, а потом је завршио Духовну академију у Петрограду.

Између два свјетска рата основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци му нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941. године, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, потом у манастир Војловица.

С патријархом Гаврилом 1944. заточен је у логор Дахау. Умро је у емиграцији у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија Николајева дјела су: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије", "Србија у светлости и мраку"...

Његове мошти су пренесене из Либертвила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ у мају 2003. канонизован је за светитеља.

Свечана канонизација обављена је у Храму Светог Саве на Врачару, у Београду, 24. маја 2003. Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан умро Бранко Радичевић - поета непролазне младости На данашњи дан умро Бранко Радичевић - поета непролазне младости
Васа Чубриловић – младобосанац и научник Васа Чубриловић – младобосанац и научник
Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  7h 36m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  19h 58m
  0
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  2h 5m
  2
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  6h 8m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  21h 35m
  0