Николина Ковач: Фармација - хумани позив у служби здравља

22.10.2021. 20:52
1
ИЗВОР: Катера

Широм свијета, фармација је врло привлачна наука гдје се тек свршени студенти најчешће одлучују бавити овом науком кроз научна истраживања, рад у лабораторијама и на многим другим пољима.

Неријетко, велики број њих одлучује се посветити раду кроз апотекарску дјелатност. Међутим, значајан је број и оних који се настоје овој науци посветити доста дубље.

Одлуку да се овом науком бави донијела је по упису на студије Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву и наша суграђанка, Паљанка, Николина Ковач, која у разговору за портал Катера каже да фармација има свијетлу будућност.

- Фармација се не односи само на апотекарску дјелатност, са којом је највећи број људи повезује, него је то дисциплина која је у уској вези са широком лепезом различитих области попут медицине, индустрије, економије, контроле квалитета, здравствене легислативе и другог – каже магистар фармације Николина Ковач.

Она истиче да је од раног дјетињства замишљала себе као фармацеута, али да је имала наклоност и ка друштвеним наукама, попут права.

- Када је дошао тренутак за одлазак на студије, схватила сам да је фармација позив који ће ми омогућити да се бавим нечим, првенствено хуманим, и што за циљ има добробит пацијента, а опет и у служби и оног најважнијег, а то је здравље – каже Ковач за Катеру.

Николина истиче да је фармацеутски факултет јако захтијеван, те да од студента тражи велику посвећеност и залагање.

Слика

Фото: Приватна архива Н.Ковач

- Фармацеутски факултет у Сарајеву је најбоље рангиран факултет ове струке, бар на простору БиХ, има квалитетно и афирмисано наставно особље, добре услове када је у питању и практична настава, тако да ову образовну установу топло препоручујем свим будућим колегама који размишљају гдје уписати факултет – каже Николина.

Додаје да јој је било јако важно то што је стечено знање на студијама могла да утврди кроз наставу и надогради кроз научно-истраживачки рад, који је у коначници највише и привлачи.

- Такође, сматрам да ми као струка и здравствени радници требамо тежити ка подизању свијести о значајној улози коју магистар фармације има у друштву. Кад то кажем, мислим на чињеницу да ми нисмо само „трговци за пултом“ како већина људи каже, већ здравствени радници – додаје Николина.

Ковач додаје да велики број људи познаје неког магистра фармације, којем вјерује и којем се прво јави када има здравствени проблем, те да тај проблем често бива ријешен без одласка љекару.

- Зато се надам да ће се статус фармацеута у нашем друштву поправити бар за нијансу и да ћемо им одати признање као здравственим радницима, који су заједно са љекарима на првој линији одбране током пандемије вируса корона – истиче Николина.

Она додаје да је током студија имала прилику за одлазак на размјену у Словенију и Њемачку, гдје се упознала са њиховим системом образовања у овој науци.

Провела је три мјесеца на Фармацеутском факултету у Љубљани, гдје је радила истраживање које се односило на њен завршни рад на сарајевском факултету.

Слика

Фото: Приватна архива Н.Ковач

- Одређене предности у иностранству наравно да постоје, али мислим да је управо у томе и суштина, отићи негдје вани на усавршавање, донијети и примјенити овдје неку нову визију и начин размишљања, јер потенцијал када је у питању фармација и индустрија, итекако постоји – каже Николина.

Она сматра да је усавршавање и након завршених студија, јако важно, јер наука свакодневно напредује и они који се њом баве морају ићи у корак са тим.

Николина данас ради на позицији стручног сарадника у једној страној фармацеутској компанији са представништвом у Сарајеву, али образовању и научном усавршавању нема краја.

- Намјеравам уписати специјалистичке студије на Фармацеутском факултету у Београду, смјер фармакоекономија и здравствена легислатива. С обзиром да је мој свакодневни посао везан за бизнис, комерцијални дио и маркетинг, мислим да ће ми додатно знање на овом пољу бити значајно – каже Ковач.

Њен тренутни циљ у каријери је усавршавање на пољу науке, напредак у компанији у којој ради и допринос њеном развоју, али и да буде окружена људима од којих ће моћи научити нешто ново и развијати своју каријеру на пољу науке.

- Сав труд и залагање које нам се можда, на прву чини да неће дати никакав резултат, у коначници се увијек примјети, јер како кажу никад не постаје лакше, само ми постајемо бољи – закључује Николина у разговору за портал Катера.

Биографија:

Николина Ковач је рођена 1995. године на Ужицу. Основну и средњу школу, гимназију, завршила је на Палама, гдје је и одрасла. Паралелно са гимназијом завршила је и средњу музичку школу у Источном Сарајеву, одсјек клавир.

Поред музике, хобији су јој били фолклор, скијање и волонтирање у Црвеном крсту Републике Српске.

Основне и мастер студије фармације завршила је на Фармацеутском факултету Универзитета у Сарајеву, уз просјек 8,9.

 

 

Приредио и разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Neven 23.10.2021. 20:00
    Svaka čast mladoj dami na postignutom uspjehu. Trud i rad se uvjek na kraju isplati. Svako dobro u daljem radu i usavršavanju u struci kojom se bavi.
Повезане вијести
Наука каже: Мјесец се смањује! Наука каже: Мјесец се смањује!
"IT" стручњаци најплаћенији: Са првог мјеста скинули банкаре "IT" стручњаци најплаћенији: Са првог мјеста скинули банкаре
Постоји ли разлика између соде бикарбоне из продавнице и апотеке Постоји ли разлика између соде бикарбоне из продавнице и апотеке
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    20h 55m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    11h 36m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    20h 55m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    17h 9m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    7h 48m
    0