Њемачка пред потпуном блокадом

09.01.2024. 12:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Четири истовремена велика штрајка пријете да праралишу цијелу Немачку, а баварски министар економије Хуберт Ивангер поручује да земљу воде људи "који не разликују свињу од краве".

Протест пољопривредника, који је захватио Њемачку, сада подржавају и возачи камиона, радници у ресторанима и жељезничари.

Хиљаде трактора појавиле су на њемачким ауто-путевима. Њемачки фармери започели су други талас протеста против мјера фискалне штедње које је усвојила влада Олафа Шолца.

У року од неколико сати саобраћај је у многим дијеловима земље био парализован, а медијски извјештаји почели су све више да личе на извјештаје са фронта:

- Пет и по хиљада трактора креће из различитих праваца ка Минхену", "Котбус ће ускоро бити одсјечен од спољног свијета - "Граница са Чешком је затворена“.

Главни фармерски захтјев јесте враћање државних субвенција за дизел-гориво за пољопривреду, које је Влада укинула да би сачувала буџет. Без субвенција, пољопривредна производња у Њемачкој постаје неисплатива и многа газдинства ризикују да једноставно банкротирају.

Њихов главни слоган је: "Нема фармера, нема хљеба"!

Истовремено, камионџије су огорчене због недавног повећања путарина, мали произвођачи пате од поскупљења енергената и компоненти, угоститељски радници губе муштерије и профит због повећања ПДВ-а од Нове године, преносе "Факти", позивајући се на њемачке медије.

Фармери су подршку добили и од баварског премијера Маркуса Зедера који је затражио оставку канцелара Шолца и нове изборе.

И њемачко правосуђе сматра да фармери имају пуно право на блокаде ауто-путева. Наложило им је једино да пропуштају кола хитне помоћи, ватрогасце и друге службе.

Непопуларна Шолцова влада је децембру направила уступке, дјелимично ублаживши одлуку о укидању субвенција. Али, фармери желе да им се врати све што им је одузето.

- Дјелимични уступци за нас значе само одгођену смрт - поручио је предсједник Удружења њемачких фармера Јоахим Руквид.

Александар Добринт, предсједник посланичке групе демохришћана у Бундестагу, сматра да је њемачка влада увела земљу у хаос.

- Живимо у поларизацији каква деценијама није виђена у овој земљи. Власт је уништла наш привредни раст, изазвала енергетску кризу, а није ријешила миграциону.

Све то доводи до страха у друштву, распиривања страсти и протеста - закључује Добринт.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Леверкузен први пут у историји првак Њемачке Леверкузен први пут у историји првак Њемачке
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 49m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 38m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 15m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 20m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 48m
    0