Њемачка пред потпуном блокадом

09.01.2024. 12:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Четири истовремена велика штрајка пријете да праралишу цијелу Немачку, а баварски министар економије Хуберт Ивангер поручује да земљу воде људи "који не разликују свињу од краве".

Протест пољопривредника, који је захватио Њемачку, сада подржавају и возачи камиона, радници у ресторанима и жељезничари.

Хиљаде трактора појавиле су на њемачким ауто-путевима. Њемачки фармери започели су други талас протеста против мјера фискалне штедње које је усвојила влада Олафа Шолца.

У року од неколико сати саобраћај је у многим дијеловима земље био парализован, а медијски извјештаји почели су све више да личе на извјештаје са фронта:

- Пет и по хиљада трактора креће из различитих праваца ка Минхену", "Котбус ће ускоро бити одсјечен од спољног свијета - "Граница са Чешком је затворена“.

Главни фармерски захтјев јесте враћање државних субвенција за дизел-гориво за пољопривреду, које је Влада укинула да би сачувала буџет. Без субвенција, пољопривредна производња у Њемачкој постаје неисплатива и многа газдинства ризикују да једноставно банкротирају.

Њихов главни слоган је: "Нема фармера, нема хљеба"!

Истовремено, камионџије су огорчене због недавног повећања путарина, мали произвођачи пате од поскупљења енергената и компоненти, угоститељски радници губе муштерије и профит због повећања ПДВ-а од Нове године, преносе "Факти", позивајући се на њемачке медије.

Фармери су подршку добили и од баварског премијера Маркуса Зедера који је затражио оставку канцелара Шолца и нове изборе.

И њемачко правосуђе сматра да фармери имају пуно право на блокаде ауто-путева. Наложило им је једино да пропуштају кола хитне помоћи, ватрогасце и друге службе.

Непопуларна Шолцова влада је децембру направила уступке, дјелимично ублаживши одлуку о укидању субвенција. Али, фармери желе да им се врати све што им је одузето.

- Дјелимични уступци за нас значе само одгођену смрт - поручио је предсједник Удружења њемачких фармера Јоахим Руквид.

Александар Добринт, предсједник посланичке групе демохришћана у Бундестагу, сматра да је њемачка влада увела земљу у хаос.

- Живимо у поларизацији каква деценијама није виђена у овој земљи. Власт је уништла наш привредни раст, изазвала енергетску кризу, а није ријешила миграциону.

Све то доводи до страха у друштву, распиривања страсти и протеста - закључује Добринт.

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас судар двије најтрофејније селекције Старог континента Вечерас судар двије најтрофејније селекције Старог континента
Козарство Марку Николићу све више прираста срцу Козарство Марку Николићу све више прираста срцу
Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме
Најчитаније
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  19h 17m
  4
 • Традиционално дружење Илиџанаца (ФОТО)
  19h 7m
  2
 • Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре
  19h 22m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  23h 20m
  5
 • Напици који ће освјежити љето
  10m
  0