Njemačka pred potpunom blokadom

09.01.2024. 12:47
0
IZVOR: srna.rs

Četiri istovremena velika štrajka prijete da prarališu cijelu Nemačku, a bavarski ministar ekonomije Hubert Ivanger poručuje da zemlju vode ljudi "koji ne razlikuju svinju od krave".

Protest poljoprivrednika, koji je zahvatio Njemačku, sada podržavaju i vozači kamiona, radnici u restoranima i željezničari.

Hiljade traktora pojavile su na njemačkim auto-putevima. Njemački farmeri započeli su drugi talas protesta protiv mjera fiskalne štednje koje je usvojila vlada Olafa Šolca.

U roku od nekoliko sati saobraćaj je u mnogim dijelovima zemlje bio paralizovan, a medijski izvještaji počeli su sve više da liče na izvještaje sa fronta:

- Pet i po hiljada traktora kreće iz različitih pravaca ka Minhenu", "Kotbus će uskoro biti odsječen od spoljnog svijeta - "Granica sa Češkom je zatvorena“.

Glavni farmerski zahtjev jeste vraćanje državnih subvencija za dizel-gorivo za poljoprivredu, koje je Vlada ukinula da bi sačuvala budžet. Bez subvencija, poljoprivredna proizvodnja u Njemačkoj postaje neisplativa i mnoga gazdinstva rizikuju da jednostavno bankrotiraju.

Njihov glavni slogan je: "Nema farmera, nema hljeba"!

Istovremeno, kamiondžije su ogorčene zbog nedavnog povećanja putarina, mali proizvođači pate od poskupljenja energenata i komponenti, ugostiteljski radnici gube mušterije i profit zbog povećanja PDV-a od Nove godine, prenose "Fakti", pozivajući se na njemačke medije.

Farmeri su podršku dobili i od bavarskog premijera Markusa Zedera koji je zatražio ostavku kancelara Šolca i nove izbore.

I njemačko pravosuđe smatra da farmeri imaju puno pravo na blokade auto-puteva. Naložilo im je jedino da propuštaju kola hitne pomoći, vatrogasce i druge službe.

Nepopularna Šolcova vlada je decembru napravila ustupke, djelimično ublaživši odluku o ukidanju subvencija. Ali, farmeri žele da im se vrati sve što im je oduzeto.

- Djelimični ustupci za nas znače samo odgođenu smrt - poručio je predsjednik Udruženja njemačkih farmera Joahim Rukvid.

Aleksandar Dobrint, predsjednik poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu, smatra da je njemačka vlada uvela zemlju u haos.

- Živimo u polarizaciji kakva decenijama nije viđena u ovoj zemlji. Vlast je uništla naš privredni rast, izazvala energetsku krizu, a nije riješila migracionu.

Sve to dovodi do straha u društvu, raspirivanja strasti i protesta - zaključuje Dobrint.

Komentari 0
Povezane vijesti
Napadnuta senatorka i bivši gradonačelnik Berlina Napadnuta senatorka i bivši gradonačelnik Berlina
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Leverkuzen prvi put u istoriji prvak Njemačke Leverkuzen prvi put u istoriji prvak Njemačke
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    17h 39m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    17h 19m
    1
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    20h 42m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    21h 39m
    13
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    18h 36m
    0