Нова поскупљења неизбјежна већ на јесен

17.08.2021. 20:02
0
ИЗВОР: vecernji.hr

Због катастрофалне суше која је погодила БиХ, али и ширу регију југоистока Европе, цијене енергената на свјетском тржишту и низ других негативних фактора који се уочавају у свјетским оквирима, воде ка новом поскупљењу сточне, а онда и хране за људе ове јесени.

Упозорења домаћих пољопривредних произвођача која слушамо већ седмицама могу се сажети у тврдњу како суша узима велики данак у пољопривредној производњи, укључујући житарице, али и воће и поврће, пише "Вечерњи лист".

Неколико фактора

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ Неџад Бићо у разговору за "Вечерњи лист" указао је на посебно тешко стање у пољопривреди, а које је посљедица неколико фактора, почевши од откупа, преко недовољног капиталног улагања па до кретања на свјетским тржиштима.

Томе сада треба додати и ове суше које ће, упозорио је, имати катастрофалан утицај на пољопривреду, при чему се очекује како ће приноси бити мањи за чак 50%.

А и то што остане, констатује Бићо, биће вјероватно лошијег квалитета.

Све то ће водити поскупљењу; прво сточне хране, онда и свих осталих производа за широку потрошњу, почевши од пекарских па до меса.

Упозорио је како је низ негативних фактора већ довео до повећања цијена, посебно сточне хране, казавши како је очигледно један од ограничавајућих фактора и непостојање квалитетног састава робних резерви у држави.

- Умјесто да се у вријеме добре жетве откупи што више домаће сточне хране и на тај начин створе услови за интервенцију у вријеме великих суша или поремећаја на свјетским тржиштима, држава се не брине о томе. Два мјесеца апелујемо да се нешто учини - упозорио је Бићо казавши како је примјетно да су цијене већ сада доста скочиле, а до краја године то ће бити и израженије.

Посљедица ће бити, истиче он, губитак радних мјеста и затварање појединих фарми.

У контексту прехрамбених производа све води томе да ће грађани поново доживјети удар на новчанике.

Бићо наводи да неки млинари већ најављују поскупљење хљеба, месо ће такође поскупјети, док су инпути у пољопривреди већ вишеструко поскупјели.

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену? Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену?
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 2m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 35m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 16m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 41m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 16m
    0