Нова поскупљења неизбјежна већ на јесен

17.08.2021. 20:02
0
ИЗВОР: vecernji.hr

Због катастрофалне суше која је погодила БиХ, али и ширу регију југоистока Европе, цијене енергената на свјетском тржишту и низ других негативних фактора који се уочавају у свјетским оквирима, воде ка новом поскупљењу сточне, а онда и хране за људе ове јесени.

Упозорења домаћих пољопривредних произвођача која слушамо већ седмицама могу се сажети у тврдњу како суша узима велики данак у пољопривредној производњи, укључујући житарице, али и воће и поврће, пише "Вечерњи лист".

Неколико фактора

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ Неџад Бићо у разговору за "Вечерњи лист" указао је на посебно тешко стање у пољопривреди, а које је посљедица неколико фактора, почевши од откупа, преко недовољног капиталног улагања па до кретања на свјетским тржиштима.

Томе сада треба додати и ове суше које ће, упозорио је, имати катастрофалан утицај на пољопривреду, при чему се очекује како ће приноси бити мањи за чак 50%.

А и то што остане, констатује Бићо, биће вјероватно лошијег квалитета.

Све то ће водити поскупљењу; прво сточне хране, онда и свих осталих производа за широку потрошњу, почевши од пекарских па до меса.

Упозорио је како је низ негативних фактора већ довео до повећања цијена, посебно сточне хране, казавши како је очигледно један од ограничавајућих фактора и непостојање квалитетног састава робних резерви у држави.

- Умјесто да се у вријеме добре жетве откупи што више домаће сточне хране и на тај начин створе услови за интервенцију у вријеме великих суша или поремећаја на свјетским тржиштима, држава се не брине о томе. Два мјесеца апелујемо да се нешто учини - упозорио је Бићо казавши како је примјетно да су цијене већ сада доста скочиле, а до краја године то ће бити и израженије.

Посљедица ће бити, истиче он, губитак радних мјеста и затварање појединих фарми.

У контексту прехрамбених производа све води томе да ће грађани поново доживјети удар на новчанике.

Бићо наводи да неки млинари већ најављују поскупљење хљеба, месо ће такође поскупјети, док су инпути у пољопривреди већ вишеструко поскупјели.

Коментари 0
Повезане вијести
Оно што Нијемац може купити за 18 КМ, становник БиХ плаћа 28,65 КМ Оно што Нијемац може купити за 18 КМ, становник БиХ плаћа 28,65 КМ
У појединим месницама килограм телећег бута од јутрос вртоглавих 31 КМ У појединим месницама килограм телећег бута од јутрос вртоглавих 31 КМ
Раст цијена хране настављен и у јуну: Поскупјели брашно, млијеко, шећер Раст цијена хране настављен и у јуну: Поскупјели брашно, млијеко, шећер
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  22h 41m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  21h 28m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  4h 24m
  8
 • Обустављен саобраћај у Mокром
  23h 9m
  0
 • Сунцобран убио жену
  3h 12m
  0