Нова правила на ауто-путу: Камере на униформама саобраћајне полиције

16.08.2023. 14:57
0
ИЗВОР: in4s.net

Саобраћајна полиција, у склопу пилот-пројекта, од 1. септембра уводи камере које ће се носити на униформама. Њих ће у почетку имати саобраћајци на ауто-путу кроз Београд и у пресретачима широм земље, а план је да постану дио основне опреме саобраћајног полицајца.

- Полицијски службеници носиће их на видљивом делу униформе приликом контроле саобраћаја и снимаће комплетну интервенцију. Ове камере бележе цео поступак контроле учесника у саобраћају и уверен сам да ће заштити интегритет полицајаца, али и грађана од евентуалних злоупотреба. То значи да ће полицајци који поступају у складу са законом професионално пристојно и часно за то имати и доказ. Такође ће грађани имати доказ у случају да сматрају да према њима није поступано у складу са законом - рекао је министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Саобраћајци ће бити дужни да обавијесте грађане да се поступак снима аудио и визуелно, a снимљени материјал ће се чувати 45 дана, након чега ће се аутоматизовано обрисати. У складу са Законом о заштити података о личности дефинисаће се ко ће тим подацима моћи да приступи.

- Суд и тужилаштво могу да траже да добију снимке и податке, али ће чување података бити код органа који воде поступак. Биће стриктан и ригорозан приступ, знаће се по ЈМБГ-у и лозинки коју ће имати свако ко има приступ ко је обрађивао податке и користио снимке - истиче начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић.

Првих шездесет камера саобраћајној полицији, обуку и сервере донирале су Сједињене Државе, у којима је примјена такве технологије широко распрострањена.

- Партнерство САД-а са МУП-ом Србије траје деценијама и остајемо веома посвећени томе да радимо са властима у Србији како бисмо били сигурни да ће они допринети бољој безбедности свих средина у Србији и поштовању грађанских права, а ове камере које су саставни део униформи помоћи ће у остварењу тог циља - рекао је амбасадор САД-а у Београду Кристофер Хил.

Камере на униформама носе и саобраћајци у 13 европских држава, међу којима су и нама сусједне Бугарска, Румунија и Мађарска, преноси РТ Балкан.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 11m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 22m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 48m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 53m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 2m
    0