Nova pravila na auto-putu: Kamere na uniformama saobraćajne policije

16.08.2023. 14:57
0
IZVOR: in4s.net

Saobraćajna policija, u sklopu pilot-projekta, od 1. septembra uvodi kamere koje će se nositi na uniformama. Njih će u početku imati saobraćajci na auto-putu kroz Beograd i u presretačima širom zemlje, a plan je da postanu dio osnovne opreme saobraćajnog policajca.

- Policijski službenici nosiće ih na vidljivom delu uniforme prilikom kontrole saobraćaja i snimaće kompletnu intervenciju. Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštiti integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom profesionalno pristojno i časno za to imati i dokaz. Takođe će građani imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom - rekao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Saobraćajci će biti dužni da obavijeste građane da se postupak snima audio i vizuelno, a snimljeni materijal će se čuvati 45 dana, nakon čega će se automatizovano obrisati. U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti definisaće se ko će tim podacima moći da pristupi.

- Sud i tužilaštvo mogu da traže da dobiju snimke i podatke, ali će čuvanje podataka biti kod organa koji vode postupak. Biće striktan i rigorozan pristup, znaće se po JMBG-u i lozinki koju će imati svako ko ima pristup ko je obrađivao podatke i koristio snimke - ističe načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.

Prvih šezdeset kamera saobraćajnoj policiji, obuku i servere donirale su Sjedinjene Države, u kojima je primjena takve tehnologije široko rasprostranjena.

- Partnerstvo SAD-a sa MUP-om Srbije traje decenijama i ostajemo veoma posvećeni tome da radimo sa vlastima u Srbiji kako bismo bili sigurni da će oni doprineti boljoj bezbednosti svih sredina u Srbiji i poštovanju građanskih prava, a ove kamere koje su sastavni deo uniformi pomoći će u ostvarenju tog cilja - rekao je ambasador SAD-a u Beogradu Kristofer Hil.

Kamere na uniformama nose i saobraćajci u 13 evropskih država, među kojima su i nama susjedne Bugarska, Rumunija i Mađarska, prenosi RT Balkan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu! Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu!
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    20h 23m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    10h 19m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    22h 10m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    17h 50m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    21h 10m
    0