Нова путна исправа у 2021. би могла бити апликација којом потврђујете да сте вакцинисани

28.12.2020. 21:47
0
ИЗВОР: Klix.ba

Нова мобилна апликација која ће служити као међународна база података о особама које су вакцинисане против корона вируса, ускоро би могла постати наш стални пратитељ приликом путовања.

Аустријанци ће се већ у јануару морати навићи да уз себе имају потврду о вакцинисању приликом посјете ресторана, позоришта и других установа, док се на међународном плану увелико говори о потврдама о вакцинисању као најпотребнијим путним документима у 2021. години.

Због тога су се велике авиокомпаније удружиле у пројекту под називом "Common Trust Network", који подржава Свјетски економски форум, а који подразумијева развој мобилне апликације као базе података вакцинисаних путника.

Како појашњава један од менаџера пројекта, за прелазак границе у будућности ће бити потребна једна оваква дигитална платформа као међународно признати документ. Највећу улогу у развоју дигиталног сертификата о вакцинисању има америчка софтверска компанија Линуx која координира развојем апликације.

У пројект су укључене и десетине других америчких и међународних софтверских компанија.

- Уколико успијемо, моћи ћете имати потврду о вакцинисању на свом мобителу на свакој граници приликом путовања, што ће вам омогућити слободно кретање - рекао је представник Linuxa за CNN.

Апликација би требала садржавати информације о томе коју вакцину је особа примила, колико је учинковита и да ли је у складу с прописима одређене земље у коју путник жели ући. У сваком случају, апликација се очекује у првој половини 2021. године.

Коментари 0
Повезане вијести
У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих
Седморо ухапшено због производње и трговине марихуаном Седморо ухапшено због производње и трговине марихуаном
Невријеме у Аустрији и Италији: Затворени путеви, обустављен жељезнички саобраћај Невријеме у Аустрији и Италији: Затворени путеви, обустављен жељезнички саобраћај
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 7m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 23m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 39m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 49m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 1m
    0