Нова рунда преговора о ауто-путу Сарајево - Београд

03.02.2022. 10:40
1
ИЗВОР: Глас Српске

Представници “Аутопутева РС” требало би да с колегама из ФБиХ и надлежнима у Брчком сутра започну нову рунду преговора о ауто-путу који треба да споји Београд и Сарајево, односно о траси кроз Дистрикт.

Брчко је у овом пројекту веома важно јер је Српској потребна та спојница за ауто-пут од Раче према Бањалуци, али значајна је и траса која иде од Раче, преко Бијељине, до Тузле, Завидовића, Жепча и Сарајева.

Представници свих нивоа власти у БиХ, односно надлежних институција и јавних предузећа о изградњи ауто-пута од Сарајева до Београда отворено су разговарали у децембру прошле године, са акцентом на дионицу која би требало да иде преко територије Брчко дистрикта, јер је својеврсно чвориште.

Тада је градоначелник Брчког, Есед Кадрић задужен да што прије организује нови састанак у вези с градњом ауто-пута како би отворили озбиљне преговоре о том пројекту у БиХ, а посебно размотриле могуће трасе кроз Дистрикт.

Кадрић јуче није одговарао на телефонске позиве, а предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић кратко је потврдио да је састанак заказан за сутра те да ће послије тога бити више информација.

Раније је објелодањено да постоји пет-шест потенцијалних траса, те да је фокус на одабиру најбоље и најповољније, како би чим прије било отворено ново поглавље и дат јачи вјетар у леђа цијелом пројекту, имајући у виду да Србија знатно напредује са изградњом моста на Рачи.

Први човјек “Аутопутева РС “ Душан Топић недавно је за “Глас” потврдио да су именовали чланове за рад у заједничкој комисији која ће разматрати трасе кроз тај град, те да очекује да ће брзо постићи коначни договор. С директором “Аутоцеста ФБиХ” Елмедином Володером јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Став о пројекту и предстојећем послу објелоданио је Завод за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта. Поручили су, између осталог, да су анализиране комбинације трасе ауто-пута, те да је предложена траса дуга око 33, а не 55 километара како је презентовано јавности.

- Закон дефинише поступак доношења докумената просторног планирања. Након прихватања нацрта од стране носиоца припреме, план је изложен на увид за примједбе и приједлоге. Завод је отворен да с представницима ентитетских власти и јавних предузећа разговара и прихвати сугестије и примједбе, ако се предложено рјешење може побољшати, а како то и закон налаже - казали су у Заводу.

Представници БиХ су у Анкари у марту 2021. током састанка с делегацијом Турске, потписали Споразум о изградњи аутопута, од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом, те од Сарајева, Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до Раче. Радови у Србији су озваничени у октобру 2019. године када је у Сремској Рачи, уз званичнике БиХ и Србије, био и предсједник Турске.

Финансирање

У вези са изградњом аутопута Сарајево - Београд још има много отворених питања, а једно је оно које се тиче финансирања. Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић поручио је за “Глас” да је предвиђено да састанак у Брчком буде на нивоу представника Српске и ФБиХ, и да ће, када буде јасна траса кроз Дистрикт, детаљније разговарати и цијелом пројекту.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 03.02.2022. 12:02
    Prije ce se izgraditi ovaj autoput nego sto ce nadlezni rekonstruisati tranzit u Sokocu i dionicu do Podromanije,radar nisu ni trebali postavljati jer je put kao makadam.
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 22m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 28m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 36m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 17m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    11h 43m
    0