Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу

20.09.2024. 13:02
0
ИЗВОР: katera.news

Божидар Новаковић је кандидат ПДП-а на листи за одборника у Скупштини општине Источна Илиџа под редним  бројем 5. Од 18. године активни је члан ове странке у којој је предсједник Савјета младих и члан Предсједништва ПДП-а Републике Српске. 

Тренутно је запослен као директор Центра за културу и информисање општине Источна Илиџа, гдје је покренуо више значајних културних манифестација. 

Одговарајући на питања нашег новинара, представио нам је своје виђење актуелне ситуације у Источној Илиџи, личне и страначке политичке циљеве, те стање у области културе на подручју ове локалне заједнице. 

Како бисте оцијенили тренутну друштвено-политичку ситуацију у Источној Илиџи?

С обзиром на то да сам неко ко дјелује у области културе и умјетности не могу за себе рећи да сам класнични политичар, али сам свакако неко ко носи дио одговорности у овој општини, имам обавезу да дјелујем у служби грађана и да се бавим политичким питањима.

Сматрам да је општина Источна Илиџа једна стабилна локална заједница која води рачуна о својим становницима у свим аспектима, у складу са својим могућностима, а понекад и преко њих, јер свјесни смо односа Владе Републике Српске према нашој локалној заједници. Мислим да ће грађани то најбоље оцијенити на предстојећим изборима и показати да ли су и у којој мјери задовољни политичарима који тренутно обављају своје функције.

Уколико ми суграђани укажу повјерење, спреман сам да наредне четири године будем у њиховој служби, да будем њихов глас у локалном парламенту и шире, и да у потпуности одговорим на њихове потребе које су у складу са мојим могућностима и надлежностима. Циљ ми је да у наредном мандатном периоду најбоље што знам заступам интересе становника свих мјесних заједница и увјерен сам у подршку својих суграђана, а нарочито младих људи које позивам да се активно укључе у друштвено-политичка дешавања.

Зашто сматрате да млади људи треба да се активно укључе у друштвено-политичке процесе?

Ако се ми не будемо бавили политиком, она ће се бавити нама. Политика је данас ушла у сваку пору друштва и ми немамо право на луксуз и да окрећемо главу од тога. 

На ово питање најбоље је одговорио Бертолд Брехт који је рекао: „ Политички неписмена и незаинтересована особа не чује, не говори, не учествује у политичким дешавањима. Она не зна да трошкови живота, цијена пасуља, рибе, брашна, станарине, ципела, лијекова, зависе од политичких одлука. Политички неписмена особа је толико глупа да је поносна и буса се у груди говорећи како мрзи политику. Тај човјек не зна да се из његовог политичког незнања рађа проституција, напуштена дјеца, и најгори од свих лопова: лоши политичари, корумпирани и поткупљени од стране локалних и мултинационалних компанија“.

Дакле, требамо да узмемо ствари у своје руке и да изаберемо најбоље људе из свих области дјеловања који ће нашу локалну заједницу знати да воде како треба. Глас младих мора и треба да се чује, а то што је неко млад не мора да значи да није упућен у одређена дешавања и прилике, те да у његово име треба да одлучују они старији само због година и и стеченог искуства током живота. Шта више, млади најбоље знају са каквим проблемима се сусрећу и шта им је потребно у том тренутку, а они мало старији то можда и не примјећују или не сматрају неком препреком. Зато је потребно да се чује њихово мишљење, како би се пронашла и адекватна рјешења.

Као директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа шта сте урадили за Источну Илиџу?

Када сам изабран на ову функцију „кренуо сам од нуле“. За вријеме свог мандата успио сам да Центар учиним регионално препознатљивим и да се истиче по садржају који нуди. Највише сам поносан на продукцију Центра која обавља најсложеније задатке, прати и информише становнике о свим актуелностима у граду, и ради на промоцији садржаја које нуди наша општина. Међународна манифестација књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“ у Источној Илиџи, која је најзначајнија манифестација овог типа у Источном Сарајеву и прва манифестација у свијету посвећена овом књижевнику немјерљивог значаја за српски језик и народ, такође је покренута на моју иницијативу, уз подршку мојих сарадника и књижевника из нашег града. Поред тога, прошле године смо покренули Омладински музички фестивал који је јединствен у овом дијелу Републике Српске.

Много је културно-умјетничких садржаја које нудимо нашим грађанима, а сада имамо и предивну галерију на нашем шеталишту која краси Источну Илиџу. До 2028. године у плану имамо реализацију још неколико значајних пројеката који ће Источну Илиџу и град Источно Сарајево учинити још препознатљивијим у источном дијелу Републике Српске, а надам се и у потпуности задовољити културно-умјетничке потребе свих становника, али и туриста који у све већем броју посјећују нашу локалну заједницу и град. 

Коментари 0
Повезане вијести
Нови Galaxy преклопни телефони са ексклузивним футролама на поклон Нови Galaxy преклопни телефони са ексклузивним футролама на поклон
Драгаш : Не гласајте за ситне услуге, насипање пута, крпљење рупа на асфалту или новац Драгаш : Не гласајте за ситне услуге, насипање пута, крпљење рупа на асфалту или новац
Вуковић: Предизборни плакат Сладоја није проблематичан Вуковић: Предизборни плакат Сладоја није проблематичан
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    20h 1m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    23h 40m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    18h 10m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    6h 51m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    1h 36m
    0