Нове мјере: У плану успостављање три фонда за помоћ привреди

08.04.2020. 19:52
0
ИЗВОР: ATV

Главни координациони тим Републике Српске разматрао је ефекте донесених мјера у сузбијању пандемије и јачању здравственог сектора.

Како би се обезбиједила донаторска и кредитна средства за санирање посљедица епидемије, воде се и разговори са ММФ-ом, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој и Европском комисијом.

Разматране су и нове мјере које ће помоћи привреди и локалним заједницама. 

- Главни координациони тим анализирао је донесене мјере за подршку привреди и разматрао мјере које су у припреми, а једна од њих је успостављање Гарантног кредитног фонда. Гарантни кредитни фонд би служио као подршка малим и средњим предузећима кроз давање гаранције за узимање кредита код пословних банака за финансирање обртног капитала и ликвидност. У припреми је и успостављање Компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и Фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја - саопштено је послије сједнице Главног координационог тима. 

Из Владе Републике Српске најављена је подршка у висини најниже плате за април 2020. године за све привредне субјекте у бруто износу, којима је забрањено обављање дјелатности, усљед појаве коронавируса. Помоћ ће добити и привредни субјекти који су обуставили рад или који раде са смањеним капацитетом, а који нису отпуштали раднике. Осим досадашњих мјера о хитној исплати пореза и доприноса за повећање плата, привремене одгоде плаћања пореских обавеза за привредне субјекте, Влада припрема и смањење непореских давања, те подршку опоравку привреде кроз Фонд солидарности. 

- Према списку дјелатности и рачуницама које је сачинило Министарство привреде и предузетништва, укупан број запослених који не раде по разним основама у априлу ове године је 68.603 лица, док укупне обавезе за минималну бруто плату износе 53.085.687 КМ. Укупне обавезе за минималну бруто плату износе око 53,1 милион КМ - саопштили су након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Наредних 15 дана је кључно у борби против вируса корона, саопштено је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације. Републички штаб за ванредне ситуације извршио је расподјелу донираних производа здравственим установама Републике Српске.

- Републички штаб за ванредне ситуације прихватио је Информацију о пристиглим донацијама и стању залиха лијекова, медицинских и других средстава за заштиту здравља грађана, као и средстава за одржавање хигијене, те извршио расподјелу донираних производа здравственим установама у Републици Српској. Обавезује се Министарство трговине и туризма да у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите припреми приједлог забране, односно ограничења извоза производа потребних за одржавање хигијене у тренутној епидемиолошкој ситуацији -

Званичници Српске још једном су поручили грађанима да се придржавају свих прописаних мјера заштите од корона вируса, те су апеловали на лица којима су прописане мјере кућне изолације да их се стриктно придржавају. Републички штаб одобрио је и одржавање сједница Скупштине града Бањалука и Скупштине општине Источно Ново Сарајево. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Привредници из Српске спас траже у банкама Привредници из Српске спас траже у банкама
Рачуни за струју биће кориговани? Рачуни за струју биће кориговани?
Окружење у БиХ није наклоњено привредницима Окружење у БиХ није наклоњено привредницима
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 0m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 33m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 14m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 25m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 9m
    13