Нови Катерини приједлози књига за читање

25.02.2023. 18:04
0
ИЗВОР: katera.news

Иако је зима на измаку, ноћи су и даље хладне. Најбољи избор за такве ноћи је  топлина дома, прстохват цимета у врелом чају, мекани вунени џемпер и добру књигу.

Портал Катера вам нуди приједлоге књига за читање, јер читање је јединствено и непоновљиво искуство.

"Ноћи куге", Орхан Памук

„Ноћи куге“ је роман који доноси живу панорамску слику последњих дана Османског царства. Када је у прољеће 1901. године избила епидемија куге на острву Мингер - у 29. провинцији Османског царства - султан Абдулхамид шаље на острво најприје главног здравственог инспектора Бонковски-пашу, а за њим и младог и успјешног доктора Нурија, да зауставе епидемију. Падишах је управо оженио овог младог љекара султанијом Пакизе, ћерком султана Мурата V, свог старијег брата којег је држао заточеног у палати. Султанија прати супруга на том путовању, а на острву су млади националиста, османски официр, управник провинције и фаталне острвљанке. Роман Ноћи куге је прича о борби тих људи са поштовањем карантинске забране, са кугом, са традицијом острва и напослијетку – једних са другима и смртним пријетњама, као и о њиховим љубавима.

„Јуда“, Амос Оз

Јерусалим, 1959. година. Млади библијски учењак Шмуел Еш осјећа се изгубљено. У тренутку када ријеши да напусти Јерусалим и врати се у завичај наилази на оглас и одлучује да прихвати посао његоватеља генијалног, али чангризавог старца Гершома Волда. Међутим, у његовом новом дому присутна је и тајанствена, трећа особа. Аталија Абарбанел, прелијепа жена у четрдесетим годинама и ћерка преминулог вође Циониста, која заводи младог Шмуела иако га истовремено држи на дистанци. Мало-помало стара камена кућа у Јерусалиму и троје отпадника који у њој живе почињу да откривају своје тајне.

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 37m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 21m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 34m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 48m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 40m
    0