Novi Katerini prijedlozi knjiga za čitanje

25.02.2023. 18:04
0
IZVOR: katera.news

Iako je zima na izmaku, noći su i dalje hladne. Najbolji izbor za takve noći je  toplindoma, prstohvat cimeta u vrelom čaju, mekani vuneni džemper i dobru knjigu.

Portal Katera vam nudi prijedloge knjiga za čitanje, jer čitanje je jedinstveno i neponovljivo iskustvo.

"Noći kuge", Orhan Pamuk

„Noći kuge“ je roman koji donosi živu panoramsku sliku poslednjih dana Osmanskog carstva. Kada je u proljeće 1901. godine izbila epidemija kuge na ostrvu Minger - u 29. provinciji Osmanskog carstva - sultan Abdulhamid šalje na ostrvo najprije glavnog zdravstvenog inspektora Bonkovski-pašu, a za njim i mladog i uspješnog doktora Nurija, da zaustave epidemiju. Padišah je upravo oženio ovog mladog ljekara sultanijom Pakize, ćerkom sultana Murata V, svog starijeg brata kojeg je držao zatočenog u palati. Sultanija prati supruga na tom putovanju, a na ostrvu su mladi nacionalista, osmanski oficir, upravnik provincije i fatalne ostrvljanke. Roman Noći kuge je priča o borbi tih ljudi sa poštovanjem karantinske zabrane, sa kugom, sa tradicijom ostrva i naposlijetku – jednih sa drugima i smrtnim prijetnjama, kao i o njihovim ljubavima.

„Juda“, Amos Oz

Jerusalim, 1959. godina. Mladi biblijski učenjak Šmuel Eš osjeća se izgubljeno. U trenutku kada riješi da napusti Jerusalim i vrati se u zavičaj nailazi na oglas i odlučuje da prihvati posao njegovatelja genijalnog, ali čangrizavog starca Geršoma Volda. Međutim, u njegovom novom domu prisutna je i tajanstvena, treća osoba. Atalija Abarbanel, prelijepa žena u četrdesetim godinama i ćerka preminulog vođe Cionista, koja zavodi mladog Šmuela iako ga istovremeno drži na distanci. Malo-pomalo stara kamena kuća u Jerusalimu i troje otpadnika koji u njoj žive počinju da otkrivaju svoje tajne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu
Katerini prijedlozi knjiga za čitanje Katerini prijedlozi knjiga za čitanje
Predstavljene knjige profesora Aleksandra Petrovića Predstavljene knjige profesora Aleksandra Petrovića
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    23h 5m
    19
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    13h 32m
    2
  • Kuglof
    10h 26m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    18h 30m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    15h 26m
    17