Нови удар на новчанике: Стижу ли нам већи рачуни за воду

06.02.2024. 18:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Рачуни за воду у локалним заједницама широм Српске могли би бити увећани, јер у комуналним предузећима тврде да их је раст најниже плате гурнуо у финансијске проблеме које ће фактурисати грађанима кроз поскупљење услуга.

Поједина водоводна предузећа већ су поднијела захтјев за подизање цијена надлежним локалним управама, али и они који то нису урадили планирају да посегну за том непопуларном мјером већ у наредним седмицама.

Како кажу поскупљење је неизбјежно, јер су порасли и трошкови пословања из више разлога.

Директор србачког “Водовода” Дражен Стојковић каже за “Глас” да су током 2023. године подигли цијену воде за десет одсто физичким лицима и пет одсто за правна лица, док у овој години планирају поскупљење од осам одсто за све.

- Из текућих средстава, односно са постојећом цијеном воде не можемо исфинансирати све обавезе. Око 30 наших радника је у децембру 2023. године имало стартну плату нижу од 900 КМ, тако да за све њих морамо повећати плате. То је додатни трошак па смо упутили захтјев општини да нам буде одобрено поскупљење услуга - казао је Стојковић.

Нови удар на новчанике, уколико одборници дају зелено свјетло, очекује и становнике Градишке, којима би рачун за воду могао бити већи за 1,2 марке.

Директор тамошњег “Водовода” Сандро Зеничанин истиче да су сва комунална предузећа суочена са проблемима и да ће готово сви бити принуђени да затраже измјене цјеновника у неком износу.

- План је да повећамо цијену фиксног износа на рачуну који се односи на одржавање и то за 1,20 КМ по домаћинству, а раст цијена воде по потрошњи за сада не планирамо. Цијена воде по кубику у Градишци није подизана од 2018. године, док је фиксни дио посљедњи пут повећан 2022. године и то је тада било за једну марку - рекао је Зеничанин и додао да градским челницима још нису предали захтјев, али тврди да ће то питање бити на дневном реду Скупштине већ на наредном засједању.

Објашњавајући разлоге за поскупљење Зеничанин каже да они леже у повећаним трошковима за електричну енергију, гориво, сировине.

- Да би систем функционисао, тај фиксни дио мора бити повећан. Имамо огроман систем за одржавање са прикључном мрежом дужом од 1.000 километара са четири висинске зоне снабдијевања. Пуно је објеката и на водоводном и на канализационом систему, све то захтијева новац за одржавање и даља улагања. Плус око 10 одсто запослених је било на граници зараде тих 900 КМ, колико сада износи минималац, али ћемо ту разлику надокнадити из текућих средстава - појаснио је Зеничанин.

Веће трошкове имају и у челиначком “Водоводу”, али одлуку о поскупљењу још нису донијели.

- Раст најниже плате нам је повећао трошкове намијењене за исплату зарада радницама за око 60.000 марака, али анализирамо ситуацију, још не знамо шта ћемо - рекао је директор “Водовода” у Челинцу Милош Зељић.

Поскупљење најављују и у ЈКП “Извор” из Фоче, чији директор Милан Грујичић тврди да грађани ове општине плаћају најјефтинију воду у РС.

- Цијена воде у Фочи није мијењана од 2013. године и износи 60 КМ по кубику плус 25 фенинга за канализацију. Тада је минимална плата у Српској износила 350 КМ, а сада 900 марака и то не можемо издржати. Неопходно је да дође до поскупљења и то у значајном проценту, будући да није било поскупљења 11 година. Предложићемо да буде на нивоу цијена које плаћају потрошачи у Источном Сарајеву, а то је 1,10 КМ по кубику воде и 41 фенинг за канализацију, али колико и шта ће нам Скупштина одобрити, не знам. Све од њих зависи - казао је Грујичић и нагласио да најнижу плату у овом предузећу примају 34 радника, од укупно 43 запослених.

И у бањалучком водоводу раније су истакли да је, усљед раста минималца, неопходно повећање цијена услуга.

Састанак

У Привредној комори РС данас ће бити одржан састанак представника бројних комуналних предузећа из Републике Српске. Главна тема биће превазилажење проблема изазваних растом минималца.

Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 0m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 49m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 26m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 31m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 59m
    0