Нови упад у српске зграде и пријетње станарима

04.09.2023. 21:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Група предвођена Радоицом Радомировићем, који је замјеник министра самопроглашеног Косова, упала је данас у четири српске стамбене зграде у Лешку и Сочаници, у којима живе мајке са малом дјецом, социјално угрожени и пензионери, те им запријетили насилним исељавањем, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

У саопштењу је наведено да је ријеч о зградама које су грађене средствима Владе Србије, посредством Канцеларије за Косово и Метохију и локалне самоуправе, те да оне немају никакве везе са Приштином, нити она има право да њима располаже.

- Нема сумње да је реч о наставку терора Приштине којим диригује /премијер самопроглашеног Косова/ Аљбин Курти, који жели да запоседне српске објекте на северу и протера Србе са њихових вековних огњишта - поручују из Канцеларије.

У саопштењу је наглашено да становници ових зграда посједују рјешења о становању и да су узнемирени оваквим поступањем "Куртијевих емисара".

- Нема сумње да би сваки покушај њиховог исељавања довео до нових тензија и кризе на северу и ескалације ситуације, што Београд и Срби никако не желе, али у Приштини `свакодневно сањају` - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију указали су да је "иста ова група Куртијевих бандита синоћ упала и у неусељену зграду у Лепосавићу, такође, грађену средствима ове канцеларије, гдје су замијенили браве и преотели имовину".

О овим неовлаштеним упадима Канцеларија је одмах обавијестила међународне представнике и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

- Српски народ на сјеверу Косова и Метохије само жели да живи у миру на свом кућном прагу са комшијама Албанцима, али је очигледно да Приштини такав сценарио не одговара због чега свакодневно повлачи потезе који нису у духу деескалације - наводе из Канцеларије.

Коментари 0
Повезане вијести
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    4h 27m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    4h 32m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    5h 24m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    17h 54m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    5h 38m
    0