Новинар Будо Симоновић поклонио своје књиге Народној библиотеци у Сокоцу

12.06.2021. 17:27
0
ИЗВОР: СРНА

Новинар и публициста Будо Симоновић из Подгорице поклонио је више примјерака својих 12 дјела Народној библиотеци на Сокоцу.

Симоновић, који је некада био професор српскохрватског језика у Гимназији на Сокоцу, каже да ће му бити драго ако неко од његових ђака и пријатеља буде заинтересован да прочита књигу коју је поклонио.

До сада је објавио 21 књигу, у припреми је још једна и нада се да ће довршити неколико започетих пројеката.

- Улазак у свијет књижевности углавном је почео од новинарске репортаже, од приче која се прошири на фељтон, а фељтон се преточи у књигу-  рекао је Симоновић новинарима.

Он је подсјетио да се послије четири године рада у соколачкој Гимназији опредијелио за новинарство, јер је и у то доба радио као хонорани дописник сарајевског "Ослобођења", био је дописник Тањуга из Црне Горе годину дана, а потом је прешао у "Политику" гдје је остао 30 година.

Радио је и као дописник "Франфуртске вести" и за црногорски дневник "Дан", гдје ради и данас, јер сматра да се новинарство не напушта.

Прве новинарске текстове, каже, написао је 1967. године, а најплодоноснији период рада од 12 година провео је као дописник "Илустроване политике", гдје се тражила прича, што је њему највише "лежало".

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић захвалила је Симоновићу за овај драгоћени поклон те изразила наду да ће нове књиге додатно пробудити интерес читалаца.

Народна библиотека на Сокоцу постоји од 1947. године и сада располаже са књижним фондом од око 29.000 књига. 

 

Коментари 0
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 49m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 3m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 53m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 18m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 51m
    0