Новинари и географи у Српској најдуже чекају посао

06.11.2023. 11:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Факултетска диплома већ одавно није гаранција за брзо запослење, што најбоље знају географи, новинари и професори физичког и здравственог васпитања који најспорије напуштају евиденције незапослених са високом стручном спремом у Републици Српској.

Слаба потражња за овим кадром присутна је већ дуже вријеме и то углавном због неповезаности тржишта рада с образовним профилима и уписном политиком коју креирају високошколске установе.

Потврђују то и у Заводу за запошљавање Републике Српске, гдје кажу да радници природних наука - географије, професори физичког и здравственог васпитања, дипломирани журналисти (новинари) најдуже чекају на посао, са просјечном дужином чекања више од три године.

- Дипломирани педагози на посао у просјеку чекају више од двије године - рекли су из Завода.

Како су рекли, најбрже до запослења долазе професори математике и физике, професор информатике, дипломирани фармацеути, љекари, дипломирани инжењери пољопривреде те дипломирани инжењери електротехнике.

Истичу да је просјечна дужина чекања на запослење до годину дана.

- Битно је напоменути да послодавци исказују интерес за запошљавање дипломираних економиста и дипломираних правника иако су у највећем броју пријављени на евиденцији незапослених. Ово оправдава чињеница да готово свако предузеће има потребу за запошљавањем и економисте и правника, али због прилива лица из образовног система поменутих занимања имамо овакву слику - појаснили су из Завода.

Како су истакли, просјечна дужина чекања на евиденцији незапослених лица зависи прије свега од степена стручне спреме, занимања које лице има, додатних знања и способности које посједује, покретљивости ван мјеста пребивалишта, колико је активно у тражењу посла, броја исказаних потреба у том занимању, као и од броја незапослених лица евидентираних у том занимању.

- На евиденцију незапослених Завода за запошљавање Републике Српске до краја септембра ове године пријављено је укупно 60.198 лица, што је за 6.306 или 9,5 одсто мање у односу на исти период прошле године када су била евидентирана 66.504 незапослена лица - закључили су из Завода.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је за "Независне новине" да оваква ситуација осликава тржиште рада.

- Првих има превише, а премало радних мјеста у њиховом занимању. Других премало, а више радних мјеста. Први треба да се преквалификују, а други ће бити у позицији да бирају гдје ће и за колико новца радити - казао је Аћић.

О ситуацији на тржишту рада рачуна није водила ни Биљана Поповић, дипломирани педагог, која каже да је већ скоро пет година како је дипломирала, а још није нашла посао у струци.

- Дошла сам у ситуацију да након завршеног факултета више не могу да бирам, и то својом грешком, јер нисам водила рачуна о томе који су кадрови потребни послодавцима - рекла је она.

Пише: Дајана Вујатовић

Коментари 0
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    6h 20m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    4h 6m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    7h 8m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    56m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    7h 13m
    0