Ново истраживање: Дјеца којој се чита прије вртића напреднија

07.10.2020. 19:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дјеца којој родитељи читају прије него што крену у вртић напреднија су од вршњака, показало је ново америчко истраживање објављено у часопису "Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics".

-'Јаз од милион ријечи' могао би бити кључан за објашњавање разлика у развоју рјечника и читања-, рекла је Џесика Логан из Охаја, водећа ауторка студије и чланица Центра за истраживање раног дјетињства.

Чак ће и дјеца којој родитељи читају само једну књигу дневно чути отприлике 290.000 више ријечи до доби од пет година него она којој се не чита редовно.

-Дјеца која чују и упознају већи дио вокабулара ће бити боље припремљена када виде те ријечи на папиру када крену у вртић или школу. Врло је вјероватно да ће лакше научити читати и писати ако су упознати са изразима који ће им бити потребни у школи и вртићу-, рекла је Логанова.

Идеја за истраживање потиче од претходног истраживања у којем је Логанова са својим колегама дошла до открића да родитељи једне четвртине дјеце у америчкој држави Охајо никада не читају књиге дјеци, а велики дио њих дјеци чита само једном седмично.

-Чињеница да постоји толико родитеља који никада не читају књиге својој дјеци нас је шокирала. Жељели смо открити какве би то посљедице могло оставити на дјеци-, закључила је Логанова.

Истраживачи су сарађивали с књижаром "Columbus Metropolitan", која је одабрала 100 најтраженијих књига за дјецу у предшколској доби, а Логанова и њене колеге насумично су одабрали 30 књига с оба пописа те избројали колико је ријечи у свакој књизи, те су открили да књиге за најмлађу дјецу садрже у просјеку око 140 ријечи, док сликовнице садрже око 228 ријечи.

С тим су информацијама истраживачи израчунали колико би ријечи дијете чуло од рођења до петог рођендана при различитим нивоима читања. Они су претпоставили да би дјеци њихови родитељи читали књиге за најмлађе до њиховог трећег рођендана, а сликовнице сљедеће двије године те да би свако читање укључивало једну књигу. Такође су претпоставили да родитељи који никад не читају својој дјеци заправо читају једну књигу сваки други мјесец.

На основу ових ових калкулација, истраживачи су израчунали колико би ријечи дјеца чула до доби од пет година:

* дјеца којој никад није било читано 4.662 ријечи,

* дјеца којој је читано од један до два пута седмично 63.570 ријечи,

* дјеца којој је читано од три до пет пута седмично 169.520 ријечи,

* дјеца којој је читано свакодневно 296.660 ријечи,

* дјеца којој је читано пет књига дневно 1.483.300 ријечи.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 9m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 4m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 52m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 58m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 26m
    0