Ново поскупљење цигарета у БиХ

02.02.2024. 13:59
0
ИЗВОР: capital.ba

Све цигарете компаније „Phillip Morris“ од 1. марта поскупљују за двадесет пфенига, открива КАПИТАЛ.

Управа ове компаније прије два дана је донијела одлуку о повећању малопродајних цијена цигарета и о томе обавијестила Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Након што су из „Творнице дувана Ровињ“ недавно обавијестили УИО да ће од 19. фебруара цијена њихових цигарета за тржиште БиХ бити већа за 20 пфенига по кутији, сада је тај потез повукао и „Phillip Morris“.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић потврдио је за КАПИТАЛ да су добили одлуку „Phillip Morrisa“ о повећању малопродајних цијена њихових производа.

Он прецизира да се по паклици цигарета плаћа пропорционална акциза у износу од 42 одсто малопродајне цијене и фиксна акциза од 1,65 КМ по кутији.

- Сва лица која се баве прометом цигарета у БиХ морају прије почетка примјене нових малопродајних цијена пописати залихе и на њих обрачунати акцизу у складу са малопродајним цијенама - каже Ковачевић.

Он додаје да поскупљење није резултат већег пореског оптерећења, јер у БиХ није повећавана акциза за цигарете, истичући да је повећање цијена резултат пословне политике произвођача и трговаца дуванским производима и инфлаторних кретања која су изазвала ланчано поскупљење других врста роба и услуга у процесу производње цигарета.

- Оно што је с аспекта наших прописа важно је то да у ту нову малопродајну цијену цигарета буду прецизно обрачунате важеће акцизе по кутији цигарета, а то је пропорционална у износу од 42 одсто малопродајне цијене цигарета и фиксна у износу од 1,65 КМ по паклици. Наравно на све то се обрачунава и 17% ПДВ-а, јер акциза улази у основицу за обрацун ПДВ-а - каже Ковачевић.

Од 1. марта биће скупље сљедеће цигарете компаније „Phillip Morris“: "Marllboro", "Chesterfield" и "Еве".

Слика

Фото: Капитал/Илистрација

Пише: Д. Момић

Коментари 0
Повезане вијести
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 39m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 27m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 33m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 1m
    0