Ново поскупљење горива у БиХ

17.08.2023. 17:17
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Цијене дизела у БиХ поново су данас скочиле за око пет-шест пфенига, па је тако за само мјесец дана скупљи за око 30 пфенига.

Као разлог новом поскупљењу горива, власници бензинских пумпи наводе улазне цијене.

Судећи према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за неких мјесец дана, односно у периоду од 15. јула до 17. августа, дизел је поскупио за 0,30 КМ.

Сада су се цијене бензина и дизела скоро изједначиле, па је тако данас на једној бањалучкој пумпи дизел коштао 2,77 КМ, а иста цијена била је и у Приједору, док је у Бијељини ипак био нешто јефтинији, те кошта 2,69 КМ.

У Бијељини је ипак иста цијена бензина и дизела, док је у Приједору дизел скупљи за два фенинга од бензина, но у Бањалуци је бензин још скупљи за шест фенинга.

Милован Бајић, директор "Крајинапетрола" Бањалука потврдио је да је дизел поскупио данас, пишу Независне.

- Дошло је до поскупљења дизела, и то за неких пет-шест пфенига. Разлог овог поскупљења су нове улазне цијене - рекао је Бајић.

Упоређујући тренутне цијене и оне од прије мјесец дана, може се видјети да је, према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прије мјесец дана, односно 15. јула, цијена дизела износила у просјеку 2,46 КМ.

За само 20 дана, односно 5. августа, дизел је коштао у просјеку 2,66 КМ, што је за 20 пфенига скупље.

И у ФБиХ цијене дизела на бензинским пумпама поново су порасле, па је тако крајем јула бензин коштао 2,65 КМ по литру, а дизел 2,61 КМ, док је он сада скупљи за 10 пфенига.

Тако је од данас цијена дизела у Сарајеву у просјеку око 2,71 КМ, а иста је и цијена и бензина.

Едхем Бечикчић, стручњак за гориво, рекао је да је чињеница да се цијена нафте на берзи креће према горе, јер су, према његовим ријечима, ОПЕЦ и Русија договорили квоте, што је на крају резултирало вишом цијеном горива.

- То може бити објективно оправдање за домаће произвођаче, јер су они 100 одсто овисни о увозној нафти. Но, изједначење цијена бензина и дизела је ствар политике. На Западу је логично да је дизел јефтинији од бензина, али то код нас није случај - појашњава Бечикчић.

Додаје да је разлог ових поскупљења свакако и што рафинерија од којих се добавља дизел држи такве цијене.

Како је истакао, до краја године ће бити стабилна ситуација у енергетици, те неће бити драстичних скокова цијена.

- Ни ово није превелико поскупљење, али је, наравно, сваки пфениг битан за грађане и нашу социјалну структуру становништва, али не би требало до краја године очекивати веће измјене цијена - закључио је Бечикчић.

Коментари 0
Повезане вијести
Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши
Појефтинило гориво у Српској Појефтинило гориво у Српској
Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  23h 31m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  5h 28m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  11h 42m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  6h 58m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  9h 48m
  0