Обавезно ношење маски у свим здравственим установама: Нове одлуке Радне групе Министарства здравља

18.09.2023. 20:37
2
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије КОВИД-19 на сједници одржаној у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ донијела је препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите:

- Значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.

- Обавезно је тестирање на КОВИД-19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

- Обавезно тестирање контаката са КОВИД позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије КОВИД-19.

На нивоу болничких установа:

- Тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије КОВИД-19.

- Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одјељења, као и одјељења геријатрије и одјељења гдје се лијече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама

- Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење

- Забрана посјета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе

- Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних 7 дана изврше процјену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају приједлог мјера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институтом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије КОВИД-19.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смјештај хоспитализованих пацијената обољелих од КОВИД-19, Радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета. Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смјернице за увођење неопходних промена.

Вакцинација

Вакцинација против KОВИД-19 се спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

Наглашен је значај вакцинације против КОВИД-19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, наводи се у саопштењу.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  1312 19.09.2023. 09:27
  dok istina obuje cipele, laz proputova svijetom..
 • Generic placeholder image
  Доктор 18.09.2023. 23:05
  А радну групу чине Вучићеве супозиторије које имају везе са медицином као што је имао костадин васић... Маму ли вам лоповску!
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  18h 0m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  19h 51m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  21h 23m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  13h 2m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  14h 43m
  4