Obavezno nošenje maski u svim zdravstvenim ustanovama: Nove odluke Radne grupe Ministarstva zdravlja

18.09.2023. 20:37
2
IZVOR: sputnikportal.rs

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije KOVID-19 na sjednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ donijela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

- Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

- Obavezno je testiranje na KOVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

- Obavezno testiranje kontakata sa KOVID pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije KOVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

- Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije KOVID-19.

- Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja gdje se liječe pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

- Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

- Zabrana posjeta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

- Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procjenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju prijedlog mjera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim institutom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije KOVID-19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smještaj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od KOVID-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smjernice za uvođenje neophodnih promena.

Vakcinacija

Vakcinacija protiv KOVID-19 se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv KOVID-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, navodi se u saopštenju.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  1312 19.09.2023. 09:27
  dok istina obuje cipele, laz proputova svijetom..
 • Generic placeholder image
  Doktor 18.09.2023. 23:05
  A radnu grupu čine Vučićeve supozitorije koje imaju veze sa medicinom kao što je imao kostadin vasić... Mamu li vam lopovsku!
Najčitanije
 • Testament Makse Despića
  12h 30m
  0
 • Otac ubio sina, pa izvršio samoubistvo
  11h 4m
  0
 • Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd
  12h 33m
  0
 • U BiH uhapšeno 36 lica
  10h 47m
  0
 • Doktor Babić prebačen na liječenje u Mostar
  9h 21m
  0