Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ од данас без руководства

19.11.2019. 11:31
0
ИЗВОР: Srna

Генералном директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осману Мехмедагићу, његовом замјенику Трифку Бухи и главном инспектору ОБА Дамиру Беванди данас истиче четворогодишњи мандат и ова агенција остаје без руководства, пише Глас Српске.

Лист подсјећа да су ова тројица руководилаца ОБА на ове функције именовани 19. новембра 2015. године.

Закон о ОБА каже да “генералног директора и замјеника генералног директора именује и разрјешава дужности Савјет министара, на приједлог предсједавајућег и у консултацијама са члановима Предсједништва, Извршног одбора и Безбједносно-обавјештајне комисије”.

Осим тога, закон каже да се “генерални директор и замјеник генералног директора именују на мандат од четири године који се може обновити једанпут”, а прецизно се наводи и у којим случајевима се генерални директор и његов замјеник могу разријешити дужности прије истека мандата, али не и каква је процедура и какав је њихов статус након истека мандата.

Како наводи Глас Српске, посебну ноту свему даје чињеница да је директору ОБА поништена факултетска диплома коју је стекао на Универзитету за пословне студије Бањалука, а одлука о проглашавању дипломе ништавном упућена је у петак, 15. новембра, “Службеном гласнику Републике Српске” на оглашавање.

Дугогодишњи радник служби безбједности Неђо Влашки рекао је да ОБА од данас формалноправно нема руководства.

– Генералном директору и његовом замјенику данас истиче мандат и они формалноправно немају више право да потписују никаква акта. Примјера ради, ако је неки службеник ОБА испунио услове за пензију, нема ко да потпише валидно и законито рјешење о пензионисању – објашњава Влашки.

Он је истакао да су чињенице такве, али да овдје политика има посљедњу ријеч и да није уопште изненађен што се нико не обазире на чињеницу да ће ОБА од данас практично бити без руководства.

– До сада се није улазило у овакав правни вакуум, јер је бивши директор Алмир ДЖуво други мандат на челу Агенције добио у прописаном року, односно прије истека мандата – навео је Влашки.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је вријеме за радикалну реформу правосуђа БиХ? Да ли је вријеме за радикалну реформу правосуђа БиХ?
ЦИК измијенио одлуку о компензациони мандатима за Народну скупштину ЦИК измијенио одлуку о компензациони мандатима за Народну скупштину
Како се дијеле директни и компензациони мандати Како се дијеле директни и компензациони мандати
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 40m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 8m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 41m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 33m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 38m
    0