Обиљежавање 24 године од бомбардовања РТС-а

23.04.2023. 10:12
0
ИЗВОР: srna.rs

За 16 радника Радио-телевизије Србије /РТС/, који су прије 24 године страдали у НАТО бомбардовању зграде РТС-а, одржан је помен тачно у вријеме када су 23. априла 1999. године авиони Алијансе први пут у историји ратовања, извршили напад на једну медијску кућу.

Помену код споменика „Зашто“ у Ташмајданском парку у 2.06 часова присуствовале су породице погинулих, заједно са представницима РТС-а и новинарских удружења.

Зграда РТС-а, коју је НАТО, супротно свим правилима и обичајима ратовања, прогласио за легитимни војни циљ, бомбардована је током емитовања вијести.

Иако је знао да се у згради сваке ноћи налази између 150 и 160 цивила, НАТО је извршио напад, у којем је на својим радним мјестима убијено 16 људи.

У нападу су погинули Јелица Мунитлак, Kсенија Банковић, Дарко Стоименовски, Небојша Стојановић, Драгорад Драгојевић, Драган Тасић, Александар Делетић, Славиша Стевановић, Синиша Медић, Иван Стукало, Дејан Марковић, Милан Јоксимовић, Бранислав Јовановић, Слободан Јонтић, Милован Јанковић и Томислав Митровић.

У име породица страдалих окупљенима се обратио Мирослав Медић, брат страдалог Синише Медића, и поручио да бол није ништа мања послије свих ових година.

- Поново смо се окупили овде испред споменика `Зашто` да поставимо исто питање на које већ 24 године нисмо добили одговор – питање зашто. Зашто је неко одлучио да убије невине људе без икаквог разлога, људе који су само радили свој свакодневни посао, који нису никога угрожавали, који нису имали везе са уређивачком политиком РТС-а у то време - навео је Медић.

Он је рекао да су НАТО злочинци одлучили да ракетама ућуткају РТС и на тај начин покажу и докажу цијелом свијету своју моћ и некажњивост.

- За тај злочин нико од челника 19 НАТО земаља које су извршиле агресију на нашу земљу, никада није процесуиран нити је одговарао. Овај злочин су правдали тако што су говорили да је РТС имао командну улогу у војним операцијама Војске Југославије. То наравно није било тачно, у објектима РТС-а су били само цивили, техничко особље и новинари - рекао је Медић.

Он је указао да су међународне новинарске организације и агенције одмах послије бомбардовања изјавиле, да РТС никако није могао бити легитиман војни циљ и да је у питању класичан ратни злочин.

У спомен страдалим радницима РТС-а, јуче је изведен падобрански скок, са заставом која је носила ликове убијених.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао Драгољуб Милановић, који је 2002. осуђен на десет година затвора због непоштовања наређења Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измјести из зграде у Абердаревој улици.

Удружење новинара Србије, Струковни синдикат РТС-а и Синдикат новинара Србије, уочи обиљежавања 24 године од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, истакли су да је та војна организација починила ратни злочин и увела праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе нико из НАТО структура није одговарао.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов
Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године? Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године?
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  12h 46m
  10
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  9h 37m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  14h 41m
  1
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  18h 52m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  13h 28m
  3