Obilježavanje 24 godine od bombardovanja RTS-a

23.04.2023. 10:12
0
IZVOR: srna.rs

Za 16 radnika Radio-televizije Srbije /RTS/, koji su prije 24 godine stradali u NATO bombardovanju zgrade RTS-a, održan je pomen tačno u vrijeme kada su 23. aprila 1999. godine avioni Alijanse prvi put u istoriji ratovanja, izvršili napad na jednu medijsku kuću.

Pomenu kod spomenika „Zašto“ u Tašmajdanskom parku u 2.06 časova prisustvovale su porodice poginulih, zajedno sa predstavnicima RTS-a i novinarskih udruženja.

Zgrada RTS-a, koju je NATO, suprotno svim pravilima i običajima ratovanja, proglasio za legitimni vojni cilj, bombardovana je tokom emitovanja vijesti.

Iako je znao da se u zgradi svake noći nalazi između 150 i 160 civila, NATO je izvršio napad, u kojem je na svojim radnim mjestima ubijeno 16 ljudi.

U napadu su poginuli Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović.

U ime porodica stradalih okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića, i poručio da bol nije ništa manja poslije svih ovih godina.

- Ponovo smo se okupili ovde ispred spomenika `Zašto` da postavimo isto pitanje na koje već 24 godine nismo dobili odgovor – pitanje zašto. Zašto je neko odlučio da ubije nevine ljude bez ikakvog razloga, ljude koji su samo radili svoj svakodnevni posao, koji nisu nikoga ugrožavali, koji nisu imali veze sa uređivačkom politikom RTS-a u to vreme - naveo je Medić.

On je rekao da su NATO zločinci odlučili da raketama ućutkaju RTS i na taj način pokažu i dokažu cijelom svijetu svoju moć i nekažnjivost.

- Za taj zločin niko od čelnika 19 NATO zemalja koje su izvršile agresiju na našu zemlju, nikada nije procesuiran niti je odgovarao. Ovaj zločin su pravdali tako što su govorili da je RTS imao komandnu ulogu u vojnim operacijama Vojske Jugoslavije. To naravno nije bilo tačno, u objektima RTS-a su bili samo civili, tehničko osoblje i novinari - rekao je Medić.

On je ukazao da su međunarodne novinarske organizacije i agencije odmah poslije bombardovanja izjavile, da RTS nikako nije mogao biti legitiman vojni cilj i da je u pitanju klasičan ratni zločin.

U spomen stradalim radnicima RTS-a, juče je izveden padobranski skok, sa zastavom koja je nosila likove ubijenih.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao Dragoljub Milanović, koji je 2002. osuđen na deset godina zatvora zbog nepoštovanja naređenja Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmjesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Udruženje novinara Srbije, Strukovni sindikat RTS-a i Sindikat novinara Srbije, uoči obilježavanja 24 godine od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a, istakli su da je ta vojna organizacija počinila ratni zločin i uvela praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkos tome niko iz NATO struktura nije odgovarao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    20h 26m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    9h 39m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    9h 10m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    9h 33m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    5h 26m
    0