Обиљежавање 24 године од егзодуса сарајевских Срба

07.03.2020. 08:10
0
ИЗВОР: Srna

У Братунцу ће данас бити обиљежене 24 година од егзодуса сарајевских Срба који су послије потписивања Дејтонског споразума оставили одбрањене куће и имања да би наставили да живе у слободи.

Борачка организација Братунац позвала је чланство и становнике овог мјеста да данас на војничком гробљу присуствују парастосу за погинуле борце са сарајевског ратишта, од којих је 185 пренесено на братуначко гробље.

Парастос ће бити служен у 13.00 часова, а код спомен-крста ће тим поводом бити положено цвијеће.

Послије потписивања Дејтонског мировног споразум око 120.000 Срба напустило је одбрањена имања у Илијашу, Вогошћи, Рајловцу, Хаџићима, као и на Илиџи и Грбавици, те дио општина Олово и Пале и иселило се на територију Републике Српске да би живјели на слободи, а не под муслиманском контролом као грађани другог реда.

Са њима су изашли и раније протјерани Срби из Сарајева, средње Босне, Коњица, Мостара, који су се били привремено смјестили у овим сарајевским општинама.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, Срби су зарад слободе оставили дједовину и имовину стицану вијековима и одбрањену у 36 офанзива током одбрамбено-отаџбинског рата.

Непрекидне колоне Срба су три мјесеца кроз мећаву напуштале имања, носећи посмртне остатке погинулих бораца и нешто покретне имовине.

Јединствен је случај у свјетској историји да су људи исељавајући носили посмртне остатке својих ратника да не остану непријатељу да се над њима иживљава.

Тражили су и прихватали било какав смјештај на простору Републике Српске да би живјели слободни са својим народом, без обзира на материјално стање у којем су се нашли исцрпљени скоро четворогодишњим ратом и остављањем имовине коју су генерације стицале и стварале.

Коментари 0
Повезане вијести
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Некад Сарајлије, данас познати Фочаци о егзодусу сарајевских Срба Некад Сарајлије, данас познати Фочаци о егзодусу сарајевских Срба
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 41m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 16m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 24m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 15m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 42m
    0