Обиљежавање 29 година од злочина над Србима из Брадине

25.05.2021. 09:16
0
ИЗВОР: СРНА

У Брадини ће данас бити обиљежено 29 година од уништења и спаљивања овог и околних села, у којима је на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, велики број протјеран и одведен у логоре, а Црква Вазнесења Господњег запаљена и срушена.

Света литургија у Цркви Вазнесења Господњег биће служена у 10.00 часова, док је за 11.30 часова планиран парастос српским жртвама и полагање вијенаца на спомен-обиљежју страдалима.

Обиљежавање организује Православна црквена општина коњичка, а парох Дејан Грцић је истакао да се литургија цркви у Брадини служи једном годишње.

- Православна црквена општина Коњичка позива породице побијених жртава и све људе добре воље да заједно одамо почаст свим настрадлим Србима са овог подручја - рекао је јереј Грцић.

Он је напоменуо да је у Брадини прије рата било 280 српских кућа са око 1.200 становника, а да данас ту живи само двоје старијих Срба.

Свештеник је додао да је позив за обиљежавање страдања Срба у Брадини упућен и представницима свих нивоа власти из реда српског народа у БиХ, а све који се одазову замолио је да поштују епидемиолошке мјере.

Дочек гостију у порти Цркве Вазнесења Господњег у Брадини предвиђен је за 9.30 часова.

Преживјели Срби из Брадине с очајем се сваке године сјећају да су се тих страшних дана "саплитали о лешеве најмилијих", као и да је команда хрватске и бошњачке паравојске платила Роме који су ноге убијених везали конопцима, а онда их коњима вукли до багером ископане јаме испред православне цркве у центру села.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године у ту јаму бачено је 26 тијела.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, а страдали су Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

За стравични злочин над српским цивилним становништвом у Брадини и на подручју Коњица се пред Судом БиХ суди Есаду Рамићу, Омеру Борићу, Шефику Никшићу, Аднану Аликадићу, Митку Пиркићу, Реџи Балићу, Хамеду Лукомирку, Сафаудину Ћосићу, Мухамеду Цакићу, Исмету Хебибовићу, Енесу Јахићу, Сенадину Ћиби и Жељку Шимуновићу.

Суђење за злочине у Брадини против 13 ратних, војних и полицијских званичника из Коњица, припадника ХОС-а и диверзантске јединице "Акрепи" тзв. Армије БиХ, почело је 8. маја 2019. године.

Оптужени се терете да су убијали, силовали, затварали коњичке Србе и на крају их етнички почистили са простора на којем су вијековима живјели.

- Њих 13 је похапшено прије три – четири године. То све стоји и ништа се не дешава по том питању, због чега су људи огорчени на правосуђе - напоменуо је јереј Грцић.

Храм Светог Вазнесења Христовог у Брадини код Коњица саграђен је 1938. године трудом и прилозима мјештана на челу са тадашњим парохом Јованом Сломовићем поријеклом из Чајнича.

Храм је демолиран, затим уништен за вријеме грађанског рата у БиХ, а захваљујући некадашњим житељима овог мјеста који сада живе у избјеглиштву, дјелимично је обновљен.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 23m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 32m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 37m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 7m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 20m
    0