Obilježavanje 29 godina od zločina nad Srbima iz Bradine

25.05.2021. 09:16
0
IZVOR: SRNA

U Bradini će danas biti obilježeno 29 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

Sveta liturgija u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg biće služena u 10.00 časova, dok je za 11.30 časova planiran parastos srpskim žrtvama i polaganje vijenaca na spomen-obilježju stradalima.

Obilježavanje organizuje Pravoslavna crkvena opština konjička, a paroh Dejan Grcić je istakao da se liturgija crkvi u Bradini služi jednom godišnje.

- Pravoslavna crkvena opština Konjička poziva porodice pobijenih žrtava i sve ljude dobre volje da zajedno odamo počast svim nastradlim Srbima sa ovog područja - rekao je jerej Grcić.

On je napomenuo da je u Bradini prije rata bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika, a da danas tu živi samo dvoje starijih Srba.

Sveštenik je dodao da je poziv za obilježavanje stradanja Srba u Bradini upućen i predstavnicima svih nivoa vlasti iz reda srpskog naroda u BiH, a sve koji se odazovu zamolio je da poštuju epidemiološke mjere.

Doček gostiju u porti Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini predviđen je za 9.30 časova.

Preživjeli Srbi iz Bradine s očajem se svake godine sjećaju da su se tih strašnih dana "saplitali o leševe najmilijih", kao i da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Rome koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine u tu jamu bačeno je 26 tijela.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Za stravični zločin nad srpskim civilnim stanovništvom u Bradini i na području Konjica se pred Sudom BiH sudi Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Suđenje za zločine u Bradini protiv 13 ratnih, vojnih i policijskih zvaničnika iz Konjica, pripadnika HOS-a i diverzantske jedinice "Akrepi" tzv. Armije BiH, počelo je 8. maja 2019. godine.

Optuženi se terete da su ubijali, silovali, zatvarali konjičke Srbe i na kraju ih etnički počistili sa prostora na kojem su vijekovima živjeli.

- Njih 13 je pohapšeno prije tri – četiri godine. To sve stoji i ništa se ne dešava po tom pitanju, zbog čega su ljudi ogorčeni na pravosuđe - napomenuo je jerej Grcić.

Hram Svetog Vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem porijeklom iz Čajniča.

Hram je demoliran, zatim uništen za vrijeme građanskog rata u BiH, a zahvaljujući nekadašnjim žiteljima ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu, djelimično je obnovljen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima
„Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak) „Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak)
Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 6m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 39m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 5m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 18m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 47m
    3