Обиљежавање 31 године од страдања Срба у Сијековцу

26.03.2023. 09:04
1
ИЗВОР: srna.rs

У Сијековцу код Брода данас ће бити обиљежена 31 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле регуларне оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Најављено је да ће обиљежавању присуствовати предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу у 10.30 часова биће служен парастос, у 10.40 предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа, а након тога планирано је обраћање званичника, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

У документима Борачке организације Брод наводи се да је током 1992. године у Сијековцу убијено 46 српских цивила.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 26.03.2023. 10:53
    Cudo niste juče pisali da će danas biti ovaj pomen..kako pišete o nekim drugim događajima,ono najavljujete ih...A ima li kakvih vijesti iz i oko Sjekovca ...juče...ili je juče sve bilo u skladu sa tradicijom..LIJEPE VASE...moje lokalne ustaše...dokle ide vas bezobrazluk
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 39m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 27m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 33m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 1m
    0