Обиљежавање 77 година од Битке на Сутјесци

13.06.2020. 09:27
0
ИЗВОР: Srna

На Тјентишту ће данас бити обиљежено 77 година од Битке на Сутјесци у којој је погинуло више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.

На Спомен-обиљежју ће у 11.00 часова бити положени вијенци и цвијеће, најављено је из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Обиљежавању ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Љубиша Крунић и Максим Скоко, те министар рада и борачко-инвалидске заштите и предсједник Одбора Владе за његовање традиција ослободилачких ратова Душко Милуновић.

Очекује се долазак представника институција Српске, Фоче и сусједних општина, Амбасаде Русије у БиХ, СУБНОР-а Српске и Србије, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић рекао је да је, поштујући закључке Републичког штаба за ванредне ситуације, на обиљежавање 77 година од Битке на Сутјесци позван ограничен број лица.

Битка на Сутјесци вођена је од 15. маја до 15. јуна 1943. године.

Наспрам њемачких јединица и њихових савезника са укупно 127.000 војника било је око 22.000 припадника Народноослободилачке војске /НОВ/ Југославије, која је била додатно оптерећана са око 3.000 рањеника и око 1.000 тифусара.

На припаднике НОВ Југославије кренуле су четири њемачке дивизије, три италијанске и усташко-домобранска дивизија, којој је придодат и бугарски пук.

Иако слабије наоружани, припадници НОВ Југославије успјели су да се 9. јуна ослободе из обруча и према Зеленгори извуку Главни штаб.

У тој борби погинула су 7.543 борца, од којих је већина сахрањена у Спомен-костурници на Тјентишту.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Осам деценија од славне епопеје - Див јунаци са Сутјеске не смију бити заборављени Осам деценија од славне епопеје - Див јунаци са Сутјеске не смију бити заборављени
Сутра обиљежавање осам деценија од Битке на Сутјесци Сутра обиљежавање осам деценија од Битке на Сутјесци
На Тјентишту почело обиљежавање 79 година од битке на Сутјесци На Тјентишту почело обиљежавање 79 година од битке на Сутјесци
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 0m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 26m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 41m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 4m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    13h 48m
    0