Obilježavanje 77 godina od Bitke na Sutjesci

13.06.2020. 09:27
0
IZVOR: Srna

Na Tjentištu će danas biti obilježeno 77 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Na Spomen-obilježju će u 11.00 časova biti položeni vijenci i cvijeće, najavljeno je iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Ljubiša Krunić i Maksim Skoko, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Duško Milunović.

Očekuje se dolazak predstavnika institucija Srpske, Foče i susjednih opština, Ambasade Rusije u BiH, SUBNOR-a Srpske i Srbije, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić rekao je da je, poštujući zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije, na obilježavanje 77 godina od Bitke na Sutjesci pozvan ograničen broj lica.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 15. juna 1943. godine.

Naspram njemačkih jedinica i njihovih saveznika sa ukupno 127.000 vojnika bilo je oko 22.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske /NOV/ Jugoslavije, koja je bila dodatno opterećana sa oko 3.000 ranjenika i oko 1.000 tifusara.

Na pripadnike NOV Jugoslavije krenule su četiri njemačke divizije, tri italijanske i ustaško-domobranska divizija, kojoj je pridodat i bugarski puk.

Iako slabije naoružani, pripadnici NOV Jugoslavije uspjeli su da se 9. juna oslobode iz obruča i prema Zelengori izvuku Glavni štab.

U toj borbi poginula su 7.543 borca, od kojih je većina sahranjena u Spomen-kosturnici na Tjentištu.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra obilježavanje 81 godine od bitke na Sutjesci Sutra obilježavanje 81 godine od bitke na Sutjesci
Osam decenija od slavne epopeje - Div junaci sa Sutjeske ne smiju biti zaboravljeni Osam decenija od slavne epopeje - Div junaci sa Sutjeske ne smiju biti zaboravljeni
Sutra obilježavanje osam decenija od Bitke na Sutjesci Sutra obilježavanje osam decenija od Bitke na Sutjesci
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    5h 10m
    3
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    6h 59m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    1h 28m
    12
  • Kako je nekad izgledao čas fizičkog (FOTO)
    6h 3m
    0
  • Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
    18h 2m
    0