Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Козарској Дубици и Доњој Градини

08.05.2021. 09:24
0
ИЗВОР: СРНА

Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац данас ће бити обиљежен у Козарској Дубици и Доњој Градини.

Обиљежавање почиње у Козарској Дубици у девет часова служењем Свете литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Програм се наставља у 11  часова у Доњој Градини, гдје је било највеће стратиште концентрационог логора Јасеновац, вјерским обредом на гробном пољу Тополе, у 11.20 часова полагањем вијенаца и цвијећа, док је у 11.40 часова предвиђено обраћање званичника.

Обиљежавању у Доњој Градини присуствоваће предсједници Републике Српске Жељка Цвијановић и Србије Алексадар Вучић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те министри у Влади Српске.

Очекује се и долазак представника амбасада акредитованих у БиХ, руководства градова и општина, представника Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.

Према извјештају државне комисије 1946. године, у периоду постојања логора Јасеновац од 1941. до 1945. године на најстравичнији начин погубљено више од 700.000 људи.

У логору Јасеновац је, према извјештајима независних комисија, убијено 700.000 Срба, а логор је био мјесто масовних страдања жена и дјеце.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу данас ће први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на уморену дјецу у НДХ - њих 74.642, а само у логору Јасеновац 19.432.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је усташки логор Јасеновац био један од најмонструознијих логора којег памти људска цивилизација.

-НДХ се црним словима уписала у историју по томе што је једина од када цивилизација постоји имала логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску - истакао је Милуновић.

Догађај у Доњој Градини бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације - уз скраћени програм и ограничени број грађана.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пребиловци - синоним за геноцид над Србима у Хрватској Пребиловци - синоним за геноцид над Србима у Хрватској
Јако невријеме погодило Бањалуку, Приједор и Козарску Дубицу (ВИДЕО) Јако невријеме погодило Бањалуку, Приједор и Козарску Дубицу (ВИДЕО)
Служен парастос за Србе убијене на "крвавој литургији" у Драксенићу Служен парастос за Србе убијене на "крвавој литургији" у Драксенићу
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 32m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 7m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 54m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 8m
    2
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 5m
    0