Обиљежавање Свјетског дана прве помоћи и Недјеље борбе против туберкулозе

11.09.2024. 21:27
0
ИЗВОР: katera.news

Свјетски дан прве помоћи ове године обиљежавамо 14. септембра под слоганом „Прва помоћ и спорт“, а за овај слоган на међународном нивоу одлучили су се због важност познавања, правилно и правовремено пружене прве помоћи спортских радника, спортиста и тренера на спортским активностима.

Са акцентом на Љетне Олимпијске игре 2024. у Француској, гдје су огромну улогу имали тимови прве помоћи Црвеног крста, овогодишњи међународни слоган посвећен је управо њима и њиховој стручности и спремности да правилно и правовремено пруже помоћ спортистима, навијачима, туристима и посјетиоцима, те оправдају своју улогу и стручност.

У складу са слоганом „Прва помоћ и спорт“ желимо да истакнемо важност умрежавања и боље сарадње организација Црвеног крста са спортским клубовима, удружењима и савезима, како би се спровеле квалитетне едукације из прве помоћи за све спортисте, спортске раднике и тренере.

Црвени крст Републике Српске посредством 64 општинске и градске организације Црвеног крста у структури у наредним данима планира реализацију различитих информативно-едукативних и промотивних активности с циљем подизања свијести на важност познавања и правилног пружања прве помоћи.

Неке од активности су и показне вјежбе из пружања прве помоћи, едукативна предавања у школама и организацијама Црвеног крста, а у већини градова и општина, волонтери Црвеног крста у сарадњи са полицијским службеницима МУП Републике Српске вршиће контролу сетова прве помоћи код возача моторних возила, приликом редовне полицијске контроле саобраћаја.

Црвени крст Републике Српске, традиционално, сваке године, у периоду од 14. до 21. септембра, низом здравствених, социјално-хуманитарних и информативно-едукативних активности обиљежава Недјељу борбе против туберкулозе.

Ове године, Недјељу борбе против туберкулозе обиљежавамо под слоганом: „Да. Можемо зауставити туберкулозу“, а наше традиционалне активности биће реализоване посредством општинских и градских организација Црвеног крста на терену кроз посјете болницама, установама, појачане активности волонтера у школама и јавним мјестима с циљем продаје грађанских маркица, док ће „Поште Српске“ и Филателистичко друштво вршити продају доплатних маркица грађанима.

Недјеља борбе против туберкулозе обиљежава се с циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести, која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести. 

Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis) који најчешће захвата плућа. Преноси се путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Код здравих људи, инфекција бацилом туберкулозе често не изазива никакве симптоме, јер се имуни систем човјека активира да “заустави” бактерију. 

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 45m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 36m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 23m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 49m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 31m
    0