Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći i Nedjelje borbe protiv tuberkuloze

11.09.2024. 21:27
0
IZVOR: katera.news

Svjetski dan prve pomoći ove godine obilježavamo 14. septembra pod sloganom „Prva pomoć i sport“, a za ovaj slogan na međunarodnom nivou odlučili su se zbog važnost poznavanja, pravilno i pravovremeno pružene prve pomoći sportskih radnika, sportista i trenera na sportskim aktivnostima.

Sa akcentom na Ljetne Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, gdje su ogromnu ulogu imali timovi prve pomoći Crvenog krsta, ovogodišnji međunarodni slogan posvećen je upravo njima i njihovoj stručnosti i spremnosti da pravilno i pravovremeno pruže pomoć sportistima, navijačima, turistima i posjetiocima, te opravdaju svoju ulogu i stručnost.

U skladu sa sloganom „Prva pomoć i sport“ želimo da istaknemo važnost umrežavanja i bolje saradnje organizacija Crvenog krsta sa sportskim klubovima, udruženjima i savezima, kako bi se sprovele kvalitetne edukacije iz prve pomoći za sve sportiste, sportske radnike i trenere.

Crveni krst Republike Srpske posredstvom 64 opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta u strukturi u narednim danima planira realizaciju različitih informativno-edukativnih i promotivnih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti na važnost poznavanja i pravilnog pružanja prve pomoći.

Neke od aktivnosti su i pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći, edukativna predavanja u školama i organizacijama Crvenog krsta, a u većini gradova i opština, volonteri Crvenog krsta u saradnji sa policijskim službenicima MUP Republike Srpske vršiće kontrolu setova prve pomoći kod vozača motornih vozila, prilikom redovne policijske kontrole saobraćaja.

Crveni krst Republike Srpske, tradicionalno, svake godine, u periodu od 14. do 21. septembra, nizom zdravstvenih, socijalno-humanitarnih i informativno-edukativnih aktivnosti obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze.

Ove godine, Nedjelju borbe protiv tuberkuloze obilježavamo pod sloganom: „Da. Možemo zaustaviti tuberkulozu“, a naše tradicionalne aktivnosti biće realizovane posredstvom opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta na terenu kroz posjete bolnicama, ustanovama, pojačane aktivnosti volontera u školama i javnim mjestima s ciljem prodaje građanskih markica, dok će „Pošte Srpske“ i Filatelističko društvo vršiti prodaju doplatnih markica građanima.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava se s ciljem podizanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, koja i dalje predstavlja zdravstveni problem u većem dijelu svijeta te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja ove bolesti. 

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Micobacterium tuberculosis) koji najčešće zahvata pluća. Prenosi se putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom. Kod zdravih ljudi, infekcija bacilom tuberkuloze često ne izaziva nikakve simptome, jer se imuni sistem čovjeka aktivira da “zaustavi” bakteriju. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 43m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 34m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 21m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 47m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 29m
    0