Обиљежен Дан Машинског факултета

08.06.2020. 12:42
0
ИЗВОР: Катера

У присуству малобројних гостију и пригодан коктел обиљежено је 26 година постојања Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и 61 година традиције високог образовања у области машинске индустрије.

Поштујући све мјере које су донијеле Институције Републике Српске, а ради спречавања ширења корона вируса, Дан Машинског факултета ове године прослављен је без дипломаца, магистраната и докторанада, а декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Крајишник, у обраћању новинарима истакао је да ће промоције бити накнадно организоване. Такође, додао је да ће том приликом бити уручене и награде заслужним појединцима.

Крајишник је рекао да је настава при крају, да је организована онлајн и да нико од студената и упослених на Машинском факултету нема примједбу на такву врсту организације наставе.

- Испити почињу данас, то је априлски рок, и придржавајући се свих мјера испити ће се одржавати –  напоменуо је Крајишник.

Он је додао да ће конкурс за упис нових студената бити објављен 10. јуна 2020. године, да се кандидати могу пријављивати од 22. јуна до 26. јуна 2020. године, а да ће полагање пријемног испити бити одржано 1. и 2. јула 2020.

С обзиром на то да на обиљежавању Дана Машинског факултета нису били присутни дипломанти, декан овог факултата истакао је да су сматрали да дипломанте треба некако промовисати и да су то урадили преко званичног сајта факултета.

- Ове године дипломирало је 14 машинских инжењера, један кандидат је одбранио мастер тезу и један кандидат докторску тезу- рекао је Крајишник.

У обраћању новинарима Крајишник је напоменуо да је поводом Дана Машинског факултета издата публикација „Машински факултет 2020. година“.

- У тежњи да отргнемо од заборава неке догађаје, а у жељи да академској, али и широј јавности презентујемо резултате нашег дугогодишњег рада издата је ова публикација – закључио је декан.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да је Машински факултет један од 17 факултета овог Универзитета и да је његов важан члан.

- Машински факултет сваке године усавршава и прилагођава своје наставне планове и програме европским и свјетским стандардима и то је један од услова што у еконсмском, али и културном погледу не заостајемо за другима.

Он је додао да наставници и сарадници овог факултета објављују радове у еминентним часописима, који су индексирани у свјетским базама података часописа.

- Овај факултет свако друге године организује научни скуп „Комета“ који је међународни скуп I категорије, тако да је овај факултет заиста једна институција, организациона јединица која јако добро функционише и даје допринос и значај нашем универзитету - закључио је Кулић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источној Илиџи сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску У Источној Илиџи сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску
Обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде Обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде
На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бр...
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 45m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 36m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 23m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 49m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 31m
    0