Obilježen Dan Mašinskog fakulteta

08.06.2020. 12:42
0
IZVOR: Katera

U prisustvu malobrojnih gostiju i prigodan koktel obilježeno je 26 godina postojanja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 61 godina tradicije visokog obrazovanja u oblasti mašinske industrije.

Poštujući sve mjere koje su donijele Institucije Republike Srpske, a radi sprečavanja širenja korona virusa, Dan Mašinskog fakulteta ove godine proslavljen je bez diplomaca, magistranata i doktoranada, a dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Krajišnik, u obraćanju novinarima istakao je da će promocije biti naknadno organizovane. Takođe, dodao je da će tom prilikom biti uručene i nagrade zaslužnim pojedincima.

Krajišnik je rekao da je nastava pri kraju, da je organizovana onlajn i da niko od studenata i uposlenih na Mašinskom fakultetu nema primjedbu na takvu vrstu organizacije nastave.

- Ispiti počinju danas, to je aprilski rok, i pridržavajući se svih mjera ispiti će se održavati –  napomenuo je Krajišnik.

On je dodao da će konkurs za upis novih studenata biti objavljen 10. juna 2020. godine, da se kandidati mogu prijavljivati od 22. juna do 26. juna 2020. godine, a da će polaganje prijemnog ispiti biti održano 1. i 2. jula 2020.

S obzirom na to da na obilježavanju Dana Mašinskog fakulteta nisu bili prisutni diplomanti, dekan ovog fakultata istakao je da su smatrali da diplomante treba nekako promovisati i da su to uradili preko zvaničnog sajta fakulteta.

- Ove godine diplomiralo je 14 mašinskih inženjera, jedan kandidat je odbranio master tezu i jedan kandidat doktorsku tezu- rekao je Krajišnik.

U obraćanju novinarima Krajišnik je napomenuo da je povodom Dana Mašinskog fakulteta izdata publikacija „Mašinski fakultet 2020. godina“.

- U težnji da otrgnemo od zaborava neke događaje, a u želji da akademskoj, ali i široj javnosti prezentujemo rezultate našeg dugogodišnjeg rada izdata je ova publikacija – zaključio je dekan.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da je Mašinski fakultet jedan od 17 fakulteta ovog Univerziteta i da je njegov važan član.

- Mašinski fakultet svake godine usavršava i prilagođava svoje nastavne planove i programe evropskim i svjetskim standardima i to je jedan od uslova što u ekonsmskom, ali i kulturnom pogledu ne zaostajemo za drugima.

On je dodao da nastavnici i saradnici ovog fakulteta objavljuju radove u eminentnim časopisima, koji su indeksirani u svjetskim bazama podataka časopisa.

- Ovaj fakultet svako druge godine organizuje naučni skup „Kometa“ koji je međunarodni skup I kategorije, tako da je ovaj fakultet zaista jedna institucija, organizaciona jedinica koja jako dobro funkcioniše i daje doprinos i značaj našem univerzitetu - zaključio je Kulić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan sjećanja na žrtve genocida u NDH-a Dan sjećanja na žrtve genocida u NDH-a
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    14h 7m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    12h 9m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    11h 2m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    11h 7m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    10h 10m
    1