Обиљежен Дан Машинског факултета (ФОТО)

08.06.2023. 12:29
1
ИЗВОР: katera.news

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежио 29 година успјешног рада и 64 године традиције високошколског образовања у подручју машинске струке.

На овогодишњој свечаности уприличена је додјела диплома за 20 дипломираних инжењера машинства и шест мастера машинства, који су своје звање стекли у протеклој години.

Према ријечима декана Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милије Краишника, данашњи дипломци се придружују великом броју колега који су у прошлости дипломирали на овом факултету. Истиче да је до сада на овом факултету дипломирао 391 студент на првом циклусу, 28 их је завршило други циклус студија, док је 15 одбранило магистарске радове по старом систему и 19 докторских дизертација.

Он је навео да су многи студенти, професори и инжењери са овог факултета дали велики допринос нашем друштву током година, као и да је данашња свечаност прилика да се додјела признања најбољим и у научно-истраживачкој дјелатности, као и појединцима и колективима, те представницима привредних субјеката који су дали значајан допринос у раду и афирмацији факултета.

- Са нама су данас представници великих индустријских компанија, које заузимају високо мјесто у индустријском окружењу, како по обиму своје производње, тако и по инвестиционим улагањима. Са њима смо у посљедње вријеме остварили изврстан ниво сарадње која се огледа у развоју студентске праксе, развоју програма стипендирања, стимулативне мјере за студенте и корективне мјере силабуса. Осим тога, интезивираћемо посјету привредним субјектима у Републици Српској, али и компанијама у иностранству – рекао је он.

Краишник је подсјетио на предности студирања на Машинском факултету, наглашавајући бесплатно школовање, као и градњу нових студентских домова, гдје ће, како додаје, студенти имати изванредне услове.

Студенти ће, како каже, на овом факултету стећи и адекватна знања.

- Постоји велика потражња за машинским инжењерима, имамо велики број позива за њихово запошљавање. Обнављамо сваке године научно-истраживачке и едукативне капацитете, посвећени смо раду студентима и радимо у малим групама. Свака млада особа која се школује овдје моћи ће на крају школовања да одговори изазовима машинске струке у 21. вијеку – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић навео је да је овај факултет изразито важан јер се на Машинском факултету образује веома софистициран кадар.

- Студенти Машинског факултета су заиста квалитетни студенти. Ријеч је о тешком и одговорном студију, који захтијева знање и предзнање из области математике, физике, хемије, па чак и биологије. Ови студенти ће у ери технолошког развоја, уз студенте Електротехничког факултета, имати кључну улогу – навео је Кулић.

Говорећи о наставничком кадру Машинског факултета, Кулић истиче да своју мисију раде фантастично, као и да своје радове објављују у најпрестижнијим часописима.

- Наставници и сарадници Машинског факултета дају огроман допринос на позиционирању Универзитета на свјетским ранг-листама – истакао је он.

Слика

Фото: katera.news

Да се на Машинском факултету стиче адекватно знање свједочи Никола Милошевић, студент четврте године Машинског факултета, чији је просјек 9.0.

- Могућности које се добијају након завршетка школовања су сјајне. Доста мојих колега, па и ја, почели смо добијати понуде за посао већ на трећој години студирања – рекао је Милошевић, за којег је период студирања најљепши дио живота.

Милошевић каже да је током студирања стекао знање које ће носити читав живот, а своју будућност види у Републици Српској.

Влатко Трифковић је на Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву завршио и основне и мастер студије, а истиче да је овај факултет од њега направио доброг инжењера.

Трифковић тренутно ради у фирми „Elvaco MetPro“ у Бијељини, која броји стотињак радника, а бави се индустријом металних производа, од лаке до тешке конструкције и истиче да је за завршавање овог факултета потребан првенствено труд.

- Факултет није тежак, али је потребан континуитет и труд, као и за све у животу – закључио је Трифковић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mašinac 08.06.2023. 17:24
    Šta će Milkus ovde? Jedva je završio tehničku. Godinama su se prepričava njegovi biseri
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    17h 25m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    14h 54m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    9h 8m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    14h 12m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    5h 20m
    0