Обиљежен Дан несталих Срба Сарајевско-романијске регије

14.04.2022. 14:24
0
ИЗВОР: katera.news

Парастосом у цркви Светог великомученика Ђорђа и полагањем цвијећа испред Спомен-костурнице у Миљевићима данас је у Источном Сарајеву обиљежен Дан несталих Срба Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Породице несталих Срба истичу да већ 30 година трагају за својим ближњима, те да никад неће одустати, иако, како неки од њих кажу, надлежне правосудне институције не раде ништа на томе да их пронађу.

Супруга несталог борца Стевана Ђокановића, Невенка Ђокановић истакла је да ће се 22. априла навршити 30 година од нестанка њеног мужа, те да Суд и Тужилаштво БиХ и даље не раде свој посао.

Ранка Мичић тражи оца Јову Крунића, који је нестао у јуну 1992. у Бућа потоку у Сарајеву, истичући да никада неће одустати од тражења.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио је да се трага за 229 посмртних остатака, иако, према његовим ријечима, постоји сумња да је број несталих Срба много већи.

- Посљедњих седам или осам година траје застој у проналажењу Срба који су нестали у рату. Ми смо данас окренути сами себи. У континуитету помажемо да кроз наш Центар за истраживање рата и ратних злочина покушамо доћи до идентификације посмртних остатака - рекао је Ћосић.

Ћосић је додао да је и једна лабораторија која је радила ДНК анализе измјештена у Хаг, те да се, према његовим ријечима, не може очекивати напредак.

- Треба идентификовати и сахранити посмртне остатке и Бошњака, Хрвата и Срба. Док опструишемо само једну страну као друштво нећемо успјети – рекао је Ћосић и додао да се због нерада Института за нестала лица и надлежних институција на нивоу БиХ нема чему надати.

Слика

Фото: katera.news

Замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево Горан Тимотија истакао је да је поразно да ни послије 30 година, Суд и Тужилаштво БиХ у процесима о ратним злочинима, нису дошли ни до једне информације о томе гдје се налазе посмртни остаци несталих Срба.

Стручни сарадник у Одјељењу за тражење несталих лица у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Дамир Тодић рекао је да се још трага за 223 нестала лица са подручја Сарајевско-романијске регије.

- Када говоримо о Сарајеву и његових десет општина трага се за 198 лица. У спомен-костурници у Источном Сарајеву налазе се 264 сандука са посмртним остацима, који још нису идентификовани - рекао је Тодић.

Он је додао да од 2008. године, од преласка надлежности за тражење несталих са тадашње Комисије за тражење несталих лица Републике Српске на Тужилаштво БиХ, настаје проблем у процесу тражења несталих лица у БиХ.

- Прошле године идентификовано је само девет лица српске националности, од којих је седам из надлежности пријашње Комисије за тражење несталих лица Републике Српске -  рекао је Тодић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 33m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 15m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 48m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 22m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 50m
    0