Обиљежено 166 година храма Светог Прокопија у Високом

21.07.2023. 14:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црквена општина Високо прославила је данас 166 година Храма Светог великомученика Прокопија у овом мјесту и храмовну славу.

Парох блажујски, администратор за Високо Миљан Рађеновић  рекао је да Храм Светог великомученика Прокопија има историјску вриједност и један је од најстаријих у средњој Босни.

- Храм је у великој обнови, уз благослов Његовог високопреоствештенства митрополита дабробосанског Хризостома који се за то заложио зато што се у овом граду вреднује ова црква и много је значајна. Ова црква се обнавља јер је зуб времена учинио своје, као и сва дешавања кроз која је прошла", навео је Рађеновић.

Он је додао да је храм веома оштећен и да се реновирањем покушава вратити у првобитно стање како би за годину могао бити освештан.

Рађеновић је рекао да на овом подручју скромно живи мали број Срба, али да су одани Цркви, вјери и да их овај дан саборовања и литургија окупљају.

- То им је духовна храна, гдје заједно са свештеницима који овдје долазе и служе осјећају сигурност и топлину. Ми се трудимо да учинимо што више и да као Црква будемо њима на корист и да их поучимо - истакао је Рађеновић.

Парох је навео да, према њиховој евиденцији, у Високом тренутно има око 30 православних домова.

Обиљежавању у Високом данас су присуствовали бројни вјерници, углавном расељени Височани, градоначелни Источног Сарајева Љубиша Ћосић, те начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Кумови славе ове године су сестре Тања и Весна Ћурић и мајка им Божана.

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом изграђен је 1857. године. Дио храма обновљен је 1998. године, односно урађена је фасада, уз финансијску помоћ Грчке православне цркве.

Ферман о градњи цркве, писана документација и сва црквена архива изгорјели су у пожару 1941. године. Збирка се састоји од стотињак икона, а већи број односи се на иконе рађене у техници каширања папира на дрво. Најстарија икона урађена је у византијском иконографском маниру и потиче из 15. вијека.

Црква је 8. марта 2004. године, одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ, проглашена националним спомеником БиХ. Национални споменик чине црква, црквено двориште, оградни зид, улазна капија, парохијски дом и покретно насљеђе, које чини 18 икона.

Коментари 0
Повезане вијести
Храм у Високом сутра прославља 166 година постојања Храм у Високом сутра прославља 166 година постојања
Помоћ за унутрашњу обнова Храма Светог Прокопија у Високом Помоћ за унутрашњу обнова Храма Светог Прокопија у Високом
У саобраћајној незгоди повријеђен мотоциклиста У саобраћајној незгоди повријеђен мотоциклиста
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    18h 54m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    18h 36m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 30m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 25m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 27m
    0