Обиљежено 28 година од битке на Бјелашници

02.10.2022. 18:44
0
ИЗВОР: novosti.rs

Припаднци Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног Штаба Војске Републике Српске положили су цвијеће на споменике погинулим припадницима ове бригаде поводом 28 година од битке на Бјелашници у којој је живот изгубило 15 младих гардиста.

У Удружењу гардиста је речено да се 1. октобра 1994. године борбена група гардијске бригаде од око 600 припадника на Бјелашници, гдје је држала борбене положаје, супротставила такозваној Армији БиХ која је, према процјенама, за ову офанзиву спремила око 15.000 до зуба наоружаних војника са свим средствима борбене и логистичке подршке.

– Муслиманске снаге су планирале извести одлучујућу велику офанзиву на положаје Војске Републике Српске на платоу Бјелашнице, овладати Бјелашницом, Трновом, превојем Рогој и спојити се са својим снагама у енклави Горажде. Овим би био пресјечен пут за српску Херцеговину и територија Републике Српске би била подијељена на два дијела – подсјећају из Удружења.

Додају да су гардисти зауставили офанзиву жртвујући животе и показујући изузетну храброст, борбену ефикасност и тактичку мудрост.

– Тада је гардистима исказано признање на витешком држању током борби и постали су примјер многим јединицама Војске Републике Српске – рекли су у Удружењу.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и тренутно броји око 800 чланова.

Удружење његује сјећање на 1. Гардијску моторизоване бригаду Главног штаба Војске Републике Српске, једну од најелитнијих јединица у минулом рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Слаб снијег на Бјелашници Слаб снијег на Бјелашници
У петак обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле У петак обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Средња школа "28. јуни" обиљежила Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО) Средња школа "28. јуни" обиљежила Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 56m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 30m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 59m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 13m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 47m
  0