Обиљежено 28 година од битке на Бјелашници

02.10.2022. 18:44
0
ИЗВОР: novosti.rs

Припаднци Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног Штаба Војске Републике Српске положили су цвијеће на споменике погинулим припадницима ове бригаде поводом 28 година од битке на Бјелашници у којој је живот изгубило 15 младих гардиста.

У Удружењу гардиста је речено да се 1. октобра 1994. године борбена група гардијске бригаде од око 600 припадника на Бјелашници, гдје је држала борбене положаје, супротставила такозваној Армији БиХ која је, према процјенама, за ову офанзиву спремила око 15.000 до зуба наоружаних војника са свим средствима борбене и логистичке подршке.

– Муслиманске снаге су планирале извести одлучујућу велику офанзиву на положаје Војске Републике Српске на платоу Бјелашнице, овладати Бјелашницом, Трновом, превојем Рогој и спојити се са својим снагама у енклави Горажде. Овим би био пресјечен пут за српску Херцеговину и територија Републике Српске би била подијељена на два дијела – подсјећају из Удружења.

Додају да су гардисти зауставили офанзиву жртвујући животе и показујући изузетну храброст, борбену ефикасност и тактичку мудрост.

– Тада је гардистима исказано признање на витешком држању током борби и постали су примјер многим јединицама Војске Републике Српске – рекли су у Удружењу.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и тренутно броји око 800 чланова.

Удружење његује сјећање на 1. Гардијску моторизоване бригаду Главног штаба Војске Републике Српске, једну од најелитнијих јединица у минулом рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра обиљежавање 81 године од битке на Сутјесци Сутра обиљежавање 81 године од битке на Сутјесци
Обиљежене 32 године од погибије припадника чете "Петар Пандуревић" Обиљежене 32 године од погибије припадника чете "Петар Пандуревић"
У суботу помен припадницима чете "Петар Пандуревић" У суботу помен припадницима чете "Петар Пандуревић"
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  14h 40m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  4h 35m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  12h 4m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  10h 5m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  13h 17m
  0