Обиљежено 28 година од битке на Бјелашници

02.10.2022. 18:44
0
ИЗВОР: novosti.rs

Припаднци Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног Штаба Војске Републике Српске положили су цвијеће на споменике погинулим припадницима ове бригаде поводом 28 година од битке на Бјелашници у којој је живот изгубило 15 младих гардиста.

У Удружењу гардиста је речено да се 1. октобра 1994. године борбена група гардијске бригаде од око 600 припадника на Бјелашници, гдје је држала борбене положаје, супротставила такозваној Армији БиХ која је, према процјенама, за ову офанзиву спремила око 15.000 до зуба наоружаних војника са свим средствима борбене и логистичке подршке.

– Муслиманске снаге су планирале извести одлучујућу велику офанзиву на положаје Војске Републике Српске на платоу Бјелашнице, овладати Бјелашницом, Трновом, превојем Рогој и спојити се са својим снагама у енклави Горажде. Овим би био пресјечен пут за српску Херцеговину и територија Републике Српске би била подијељена на два дијела – подсјећају из Удружења.

Додају да су гардисти зауставили офанзиву жртвујући животе и показујући изузетну храброст, борбену ефикасност и тактичку мудрост.

– Тада је гардистима исказано признање на витешком држању током борби и постали су примјер многим јединицама Војске Републике Српске – рекли су у Удружењу.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и тренутно броји око 800 чланова.

Удружење његује сјећање на 1. Гардијску моторизоване бригаду Главног штаба Војске Републике Српске, једну од најелитнијих јединица у минулом рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Обиљежавање 28 година од егзодуса сарајевских Срба Обиљежавање 28 година од егзодуса сарајевских Срба
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    9h 31m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    4h 57m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    5h 7m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    5h 12m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    11h 51m
    0