Obilježeno 28 godina od bitke na Bjelašnici

02.10.2022. 18:44
0
IZVOR: novosti.rs

Pripadnci Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog Štaba Vojske Republike Srpske položili su cvijeće na spomenike poginulim pripadnicima ove brigade povodom 28 godina od bitke na Bjelašnici u kojoj je život izgubilo 15 mladih gardista.

U Udruženju gardista je rečeno da se 1. oktobra 1994. godine borbena grupa gardijske brigade od oko 600 pripadnika na Bjelašnici, gdje je držala borbene položaje, suprotstavila takozvanoj Armiji BiH koja je, prema procjenama, za ovu ofanzivu spremila oko 15.000 do zuba naoružanih vojnika sa svim sredstvima borbene i logističke podrške.

– Muslimanske snage su planirale izvesti odlučujuću veliku ofanzivu na položaje Vojske Republike Srpske na platou Bjelašnice, ovladati Bjelašnicom, Trnovom, prevojem Rogoj i spojiti se sa svojim snagama u enklavi Goražde. Ovim bi bio presječen put za srpsku Hercegovinu i teritorija Republike Srpske bi bila podijeljena na dva dijela – podsjećaju iz Udruženja.

Dodaju da su gardisti zaustavili ofanzivu žrtvujući živote i pokazujući izuzetnu hrabrost, borbenu efikasnost i taktičku mudrost.

– Tada je gardistima iskazano priznanje na viteškom držanju tokom borbi i postali su primjer mnogim jedinicama Vojske Republike Srpske – rekli su u Udruženju.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.

Udruženje njeguje sjećanje na 1. Gardijsku motorizovane brigadu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jednu od najelitnijih jedinica u minulom ratu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini
Obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade Obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade
Sutra obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču Sutra obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  20h 7m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  2h 2m
  1
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  22h 44m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  22h 55m
  0
 • Skandalozan govor gradonačelnika Dubrovnika
  14h 40m
  0