Обиљежено 30 година од формирања Сарајевско-романијског корпуса (ФОТО)

20.05.2022. 14:15
0
ИЗВОР: katera.news

Служењем парастоса и полагањем цвијећа за погинуле и умрле припаднике Прве сарајевске механизоване бригаде на Војничком гробљу у Миљевићима, Борачка организација Источно Ново Сарајево обиљежила је 30 година од њеног формирања.

Поред овог значајног датума, обиљежена је и годишњица формирања Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Тим поводом, предсједник Борачке организације Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је бригада бројила више од 5.000 бораца, од којих је 618 бораца погинуло, а 1.500 једном или више пута рањено.

Он је нагласио да је бригада имала искључиво одбрамбени карактер да сачува српско цивилно становништво по дубини територије и комуникацију Лукавица-Пале, те Лукавица-Трново и даље.

- Шаљемо поруку да смо за мир, а младим генерацијама поручујемо да наставе његовати традицију и баштинити сјећање на важне историјске догађаја српског народа – рекао је Тушевљак.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да је једина права истина Република Српска и животи који су борци дали за њено стварање.

Он је послао јасну поруку да су најзаслужнији за стварање Републике Српски погинули борци, који су своје животе уткали у Републику Српску, као и рањени и преживјели борци који су учинили да територија сарајевског ратишта остане одбрањена.

- Више од хиљаду дана живота дали су војници Војске Републике Српске за одбрану и стварања Српске, а наша обавеза је да наставимо да чувамо традицију ове бригаде и Сарајевско-романијског корпуса  – рекао је Ћосић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Обиљежавајући овај значајан датум, почасни генерал Војске Републике Српске Благоје Ковачевић, истакао је да је Сарајевско-романијски корпус формиран одлуком Главног штаба Војске Републике Српске, 22. маја 1992. године.

- Овај корпус су чиниле старјешине Четвртог корпуса бивше ЈНА и резервног састава који се тада нашао на простору Српског Сарајева – појаснио је Ковачевић.

Он је додао да за све вријеме рата Сарајевско-романијски корпус није изгубио ни педља српске територије, те да је одбио двије велике муслиманске офанзива у покушају деблокаде града Сарајева

- Значај Сарајева и Сарајевско-романијског корпуса види се из данашње перспективе јер се и дан данас води политичка борба, а Срби су опстали на подручју које им је припало након потписивања Дејтонског споразума, изградили су нови град, нова насеља и даће бог да ту и остану – поручио је Ковачевић.

Зона одговорности Корпуса обухватала је подручје градских сарајевских општина, Хан Пијесак, Соколац и Рогатицу, а, и поред тога што није обухватао већи простор, овај корпус имао је веома деликатан задатак да блокира и под својом контролом држи Сарајево.

У борбеним дејствима за слободу Републике Српске живот је положило око 3.500 бораца овог корпуса.

У оквиру Сарајевско-романијског корпуса 20. маја 1992. године формирана је Прва сарајевска механизована бригада.

Ова бригада састављена је од 40. механизоване бригаде, која је дислоцирана из Загреба на простор Лукавице и 49. моторизоване бригаде. По свом саставу била је велике ватрене моћи, па је најчешће давала готове јединице у састав других јединица слабије ватрене моћи.

Бригада је током цијелог рата пружала артиљеријску подршку свим јединицама Сарајевско-романијски корпус.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 5m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 23m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 50m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 38m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 59m
    0