Obilježeno 30 godina od formiranja Sarajevsko-romanijskog korpusa (FOTO)

20.05.2022. 14:15
0
IZVOR: katera.news

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća za poginule i umrle pripadnike Prve sarajevske mehanizovane brigade na Vojničkom groblju u Miljevićima, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo obilježila je 30 godina od njenog formiranja.

Pored ovog značajnog datuma, obilježena je i godišnjica formiranja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Tim povodom, predsjednik Boračke organizacije Dragiša Tuševljak rekao je novinarima da je brigada brojila više od 5.000 boraca, od kojih je 618 boraca poginulo, a 1.500 jednom ili više puta ranjeno.

On je naglasio da je brigada imala isključivo odbrambeni karakter da sačuva srpsko civilno stanovništvo po dubini teritorije i komunikaciju Lukavica-Pale, te Lukavica-Trnovo i dalje.

- Šaljemo poruku da smo za mir, a mladim generacijama poručujemo da nastave njegovati tradiciju i baštiniti sjećanje na važne istorijske događaja srpskog naroda – rekao je Tuševljak.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da je jedina prava istina Republika Srpska i životi koji su borci dali za njeno stvaranje.

On je poslao jasnu poruku da su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpski poginuli borci, koji su svoje živote utkali u Republiku Srpsku, kao i ranjeni i preživjeli borci koji su učinili da teritorija sarajevskog ratišta ostane odbranjena.

- Više od hiljadu dana života dali su vojnici Vojske Republike Srpske za odbranu i stvaranja Srpske, a naša obaveza je da nastavimo da čuvamo tradiciju ove brigade i Sarajevsko-romanijskog korpusa  – rekao je Ćosić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Obilježavajući ovaj značajan datum, počasni general Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević, istakao je da je Sarajevsko-romanijski korpus formiran odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, 22. maja 1992. godine.

- Ovaj korpus su činile starješine Četvrtog korpusa bivše JNA i rezervnog sastava koji se tada našao na prostoru Srpskog Sarajeva – pojasnio je Kovačević.

On je dodao da za sve vrijeme rata Sarajevsko-romanijski korpus nije izgubio ni pedlja srpske teritorije, te da je odbio dvije velike muslimanske ofanziva u pokušaju deblokade grada Sarajeva

- Značaj Sarajeva i Sarajevsko-romanijskog korpusa vidi se iz današnje perspektive jer se i dan danas vodi politička borba, a Srbi su opstali na području koje im je pripalo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, izgradili su novi grad, nova naselja i daće bog da tu i ostanu – poručio je Kovačević.

Zona odgovornosti Korpusa obuhvatala je područje gradskih sarajevskih opština, Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu, a, i pored toga što nije obuhvatao veći prostor, ovaj korpus imao je veoma delikatan zadatak da blokira i pod svojom kontrolom drži Sarajevo.

U borbenim dejstvima za slobodu Republike Srpske život je položilo oko 3.500 boraca ovog korpusa.

U okviru Sarajevsko-romanijskog korpusa 20. maja 1992. godine formirana je Prva sarajevska mehanizovana brigada.

Ova brigada sastavljena je od 40. mehanizovane brigade, koja je dislocirana iz Zagreba na prostor Lukavice i 49. motorizovane brigade. Po svom sastavu bila je velike vatrene moći, pa je najčešće davala gotove jedinice u sastav drugih jedinica slabije vatrene moći.

Brigada je tokom cijelog rata pružala artiljerijsku podršku svim jedinicama Sarajevsko-romanijski korpus.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    23h 16m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    9h 15m
    0
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    2h 9m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 42m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    9h 34m
    0