Обилне падавине доносе све више проблема: Поплављене куће, водостаји расту

16.05.2023. 15:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Обилне падавине посљедњих дана изазвале су бројне проблеме у сјеверзападном дијелу Српске. Има поплављених и заплављених стамбених и помоћних објеката.

У Новом Граду поплављено је осам објеката, пет у Раканима и три у Сухачи.

У Приједору је заплављено више десетина објеката у приградском насељу Рашковац, у којем се излила ријека Сана. И даље су на снази редовне мјере одбране од поплава.

У Костајници су на снази ванредне мјере, због високог водостаја Уне. Заплављени су помоћни објекти, викенд куће и велике пољопривредне површине. Уна и Сана настављају благо да расту, киша и даље пада, а падавине су најављене и данас и сутра, преноси РТРС.

У Новом Граду подземне и бујичне воде поплавиле су пет кућа у Раканима, а три у Сухачи. Заплављено је или поплављено више помоћних објеката.

- Тренутно се налазимо у долини Јапре, практично у насељима Сухача и Агићи. Оно што је сада стање то је да се та висока вода, која је иначе прекинула регипонални пут повукла у јутарњим часовима. Овдје смо са становницима МЗ и били смо на лицу мјеста у оним објектима у којима је вода ушла. Овјде имамо негде око десетак обкеката, знали кућа, стамбених објеката у у којима се живи - рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

У Приједору је најтежа ситуација је у небрањеном дијелу приградског насеља Рашковац, уз ријеку Сану. Заплављено је више десетина стамбених и помоћних објеката, а вода је ушла у гараже и подруме. Вода је ушла у гаражу Ибрахима Хамзића.

- Ми спасавамо шта можемо спасти, дигли смо већ неке ствари, али ево видте и сами да нам долази вода - навео је мјештанин Рашковаца Ибрахим Хамзић.

Рјечица Милошевица, која често плави Врбице и Топлик, је у кориту. Водостај Сане је 442 центиметра, за десет центиметара виши него синоћ, а на снази су реводне мјере одбране од поплава. За саобраћај је затворен пут Тукови – Бишћани, што је уобичајена ситуација прилком већих падавина.

- Оно што охрабрује јесте да ријека Сана расте један центиметар у Санском Мосту, што охрабрује нас одвје гледано низводно. Вечерас око 19.00 часова најављује се нови талас киша, па ћемо пратити стање на терену - истакао је шеф Одсјека цвиилне заштите града Приједора Мирослав Крнета.

У небрањеном дијелу Костајнице, у Улици Ранка Шипке, заплављени су помоћни објекти и викенд кућа. На подручју ове општине 450 хектара пољопривредних површина је под водом.

- Уна је тренутно на 441 центриметара. На 450 центиметара проглашава се ванредно стање. Тренутно штитимо ове индивидулане објекте који су тренутно угрожени. Припремили смо оно све што нам је потребно - истакао је начелник општине Костајницца Никола Јањетовић.

Ситуација у Козарској Дубици за сада је стабилна, иако водостаји Уне и Саве расту. На снази је редовно стање одбране од поплава. Ако се настави овај темпо раста водостаја, Уна ће достићи 420 центриметара, када се проглашавају ванредне мјере одбране од поплава.

ФБиХ

Штаб цивилне заштите Босанска Крупа прогласио је стање природне несреће од поплава, јер је поплављен велики број стамбених и помоћних објеката, као и путне комуникације.

Из Штаба упозоравају грађане да предузму све мјере заштите како би сачували имовину и људске животе.

Све расположиве јединице Цивилне заштите, Јавно комунално предузеће и Професоналне ватрогасне јединице Босанска Крупа, као и сва добровољна ватрогасна друштва на подручју града су на терену и реагују тамо гдје је неопходно и могуће реаговати, јављају федерални медији.

Становницима је на располагању и Служба за спасавање на води и под водом.

И ситуација на подручју Бихаћа је тешка, а киша од синоћ поново пада не само на подручју града, већ на подручју комплетног Унско-санског кантона.

Синоћ током ноћи настављене су активности пуњења и постављања врећа са пијеском у комуникацији са предсједницима МЗ, док су мобилни тимови Цивилне заштите константно били на терену.

Обављено је достављање врећа са пијеском по позиву у МЗ Орашац, Покој, Рипач, Србљани, Језеро-привилица и Голубић, у сврху штићења стамбених објеката.

Мјештани МЗ Србљани уз помоћ ЦЗ у насељу Костела изградили су зечији насип на магистралном путу М14.

Општински штаб цивилне заштите Сански Мост јуче је донио одлуку о проглашењу стања природне несреће изазване поплавама на подручју ове локалне заједнице и у складу с тим је синоћ у 22.00 часа активирана сирена за узбуњивање.

Из Федералне управе цивилне заштите наводе да се ситуација прати и да су формирани пунктови за интервентна дјеловања, уколико то буде потребно.

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Поплаве епских размјера: Читави квартови завршили у мору, број мртвих премашио 5.000 Поплаве епских размјера: Читави квартови завршили у мору, број мртвих премашио 5.000
Српским туристима бујица однијела аутомобиле у море Српским туристима бујица однијела аутомобиле у море
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 52m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 47m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 41m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 9m
    0