Објављени детаљи изградње ауто-пута Београд - Сарајево

20.01.2022. 20:32
3
ИЗВОР: blic

Ових дана завршен је један од захтјевнијих радова на дионици ауто-пута Сремска Рача- Кузмин. Постављен је мост преко Саве, конкструкција тешка 5.500 тона у дијеловима је у Србију стигла из Турске, склопљена је на савској обали и након шест мјесеци постављена на стубове. То је корак ближе изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Вриједност комерцијалног уговора изградње овог ауто-пута, који је потписан прије нешто више од три године (19. децембра 2018), је 250 милиона евра и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача-Кузмин (укупно 225 милиона евра) и припрему пројектне и техничке документације за дионицу Пожега-Котроман (25 милиона евра). Пројекат се финансира из зајма турске Ексим банке и буџета Републике Србије, пише Блиц.

Инвеститор су ЈП „Путеви Србијеˮ, а извођач радова је Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. огранак Београд. Комерцијалним уговором предвиђено је да компанија Ташјапи изради комплетну планску и техничку документацију и то Планове детаљне регулације, Студију оправданости са идејним пројектом, Пројекат за грађевинску дозволу и Пројекат за извођење, те извођење радова на изградњи.

Како су за Блиц Бизнис рекли из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у току су радови на двије главне дионице:

– извођење радова на мосту преко Саве, гдје је извођач обећао завршетак радова на мосту до краја 2022;

– извођење радова на траси аутоћпута Сремска Рача-Кузмин, гдје је извођач обећао завршетак радова на траси до краја 2023;

Сремска Рача – Кузмин

Ова дионица, укупне дужине 18 километара са све мостом преко Саве, је пројектована за максималну дозвољену брзину од 130 километара на сат и имаће по двије траке, као и једну зауставну, у оба смјера.

Како кажу из ресорног министарства Србије предвиђено је да будућа саобраћајница пролази кроз насеље Кузмин све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче, гдје је у току изградња моста преко Саве, дужине 1.327 метара.

Поред моста преко Саве, градиће се и мост преко ријеке Босут, али и петље Босут и Кузмин. Петља Кузмин ће спајати ауто-пут Београд-Шид и ауто-пут Кузмин-Сремска Рача.

Донијета су сва рјешења о експропријацији на цијелој дионици ауто-пута Сремска Рача-Кузмин, а 9. јуна 2021. године издата је грађевинска дозвола за ову трасу пута.

Пожега – Котроман

Како за “Блиц Бизнис” кажу из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, студија оправданости са идејним пројектом дионице Пожега- Которман. Сарадња на изради планско-техничке документације се реализује са турском компанијом Tasyapi.

– Комерцијалним уговору предвиђено је да турска компанија Tasyapi изради Студију изводљивости са Идејним пројектом за Пожега – Котроман. Пројектант за израду документације је Саобраћајни институт ЦИП, а вриједност пројекта износи 25 милиона евра. Рокови за пројектовање се рачунају од дана ступања Комерцијалног уговора на снагу, кажу из министарства.

Рок за израду документације Пожега-Котроман је 42 мјесеца, дакле требао би да буде готов 26. јуна 2023. године.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    djuro 24.01.2022. 06:50
    алал вера муневера а севала теби хвала.
  • Generic placeholder image
    gago 21.01.2022. 18:18
    Суградјанин - Јел те неко тјера да вјерујеш?! Претпостављам да ниси вјеровао да ће бити изграђен и ауто-пут БЛ-Добој ... "Благо" теби ха ха ха
  • Generic placeholder image
    Sugradjanin 21.01.2022. 14:24
    Stvarno moras biti retardiran pa da vjerujes u ovako nesto!! Mozda i bude al do 2122 godine.
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 32m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 43m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 9m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 14m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 42m
    0