Објелодањен правилник понашања у затвору у Војковићима

04.03.2020. 08:31
0
ИЗВОР: Глас Српске

Први “станари” у новоизграђени државни затвор у Војковићима, надомак Источног Сарајева, за који се каже да ће бити најбезбједнија затворска установа у региону, требало би да пристигну средином ове године, а дочекаће их строга правила понашања, али и изгледа која су им надлежни већ скројили и објелоданили.

Права и обавезе затвореника и притвореника, али и затворског особља су сажета у 127 чланова Правилника Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ који је објављен у “Службеном гласнику БиХ”, а који би наредне седмице требало да ступи на снагу. Тим актом се уређују организација и начин живота притвореника и осуђених лица у Заводу, од првог до посљедњег дана.

Долазак у затвор почиње стандардном провјером идентитета осуђеника након чега слиједи љекарски третман те одузимање ствари које не смије да посједује и сачињавање записника о томе. Ако се привремено одузимају новчанице, уписује се врста валуте, апоени и серијски бројеви новчаница, а злато се важе и уписује тежина те карати уколико су на њему назначени.

Непосредно по пријему осуђени ће се окупати и задужити с чистом одјећом, обућом, рубљем и постељином, а осуђени који према, личним документима има браду и бркове односно браду или бркове, може их задржати током издржавања казне, који морају бити уредно подшишани и не могу бити дужи од три центиметра.

- Изузетно, на образложену молбу осуђеног управник може одлучити да осуђени може пустити браду током издржавања казне, ако за то постоје вјерски или здравствени разлози, с тим да не може бити дужа од три центиметра. На молбу осуђеног који према личним документима има дужу косу, управник може одлучити да осуђени може задржати дужу косу током издржавања казне, уколико за то постоје оправдани разлози, с тим да не може прећи преко рамена - пише у правилнику, а једним од чланова је прописано да се ношење браде, бркова или дуже косе може привремено ограничити из безбједносних или хигијенских разлога.

Правилником су предвиђени услови које просторије у којима бораве треба да испуњавају, јастучнице, плахте и навлаке осуђених мијењају се два пута мјесечно, а по потреби и чешће. Осуђени може имати и ствари за личну употребу - прибор за бријање који не угрожава безбједност, ортопедска помагала, прибор за писање, ручни сат, вјенчани или вјеренички прстен, ствари и литературу за вјерску употребу, сопствену постељину те лулу, дуван и цигарете, као и одјећу и обућу за физичку активност.

Дефинисана су, између осталог, и правила која мора задовољавати посебна просторија за обављање здравствених прегледа, број импулса на која ће имати права, а у случају оправданих разлога, Завод може вршити контролу телефонских разговора. Осуђени може набављати књиге, часописе и друга средства јавног обавјештавања, а Завод ће имати стручне просторије за пружање медицинских услуга, библиотеку те спортске терене као и теретану. Дефинисане су и казне ако се потврди кршење дисциплине.

Европски стандарди

У Министарству правде БиХ казали су “Гласу Српске” да је Завод опремљен у складу са европским стандардима те набављена и уграђена високософистицирана опрема која задовољава услове затвора високог степена безбједности. Конкурсна процедура за пријем заводског особља и управе требало би да буде готова почетком априла.

-  Како ће овај Завод бити најбезбједнија затворска установа у регији, у којој ће казну служити најтежи преступници у свим облицима криминала, након кадровског попуњавања радних мјеста, услиједиће обуке за новозапослене. Очекује се да би средином 2020. године требало да почне с премјештањем у Завод затвореника и притвореника који издржавају казне у ентитетским заводима, а које је изрекао Суд БиХ - казали су у том Министарству.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    13h 50m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    13h 57m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    10h 39m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    5h 17m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    5h 49m
    0